• Corona en RODA ‘23
  In de gehele wereld gaat het op dit moment bijna alleen maar over het Corona virus. Zo is het ook in de sportwereld. Het belangrijkste is dat we deze periode in goede gezondheid door proberen te komen en met z’n allen proberen een weg naar een leefbare toekomst te vinden. Wat dit voor onze sport en sportbeoefening betekent is uiteindelijk slechts bijzaak. Toch vonden wij het tijd om eens bij de vereniging te informeren hoe ze ermee bezig zijn. We zullen de komende periode diverse mensen aan het woord laten, maar beginnen zoals het hoort met onze voorzitter Erik de Vries.

  Hoe is het met je?
  Dat is op dit moment een lastige vraag. Wat de gezondheid betreft gaat het met mij en de naaste familie goed, maar er zijn natuurlijk heel veel mensen die hun omgeving iemand hebben die besmet is geraakt, ziek is geworden en soms zelfs is overleden. Het nare is dat we dat in deze tijd, omdat er toch minder contact kan zijn, vaak niet eens te horen hebben gekregen. Dat geldt overigens ook voor leden, vrijwilligers en relaties die op een ander gebied dan Corona iets naars mee hebben gemaakt en waar we wellicht geen of weinig aandacht aan hebben geschonken. Langs deze weg wil ik deze mensen laten weten dat we wel degelijk meeleven en iedereen heel veel sterkte wensen.

  Het voetbal ligt stil, wat nu?
  Als je het een klein beetje relativeert, dan is dat in het geheel niet belangrijk.  Maar voor de voetbalvereniging is het dat natuurlijk weer wel. Voor de vereniging en onze leden is het zeker spijtig dat de competities niet uit gevoetbald gaan worden. Jammer voor de teams die kampioen konden worden, en ook jammer voor spelers, speelsters en vrijwilligers die afscheid zouden nemen op een goede en leuke manier en dat nu niet door zien gaan. Maar dat is allemaal maar bijzaak natuurlijk, de gezondheid van een ieder staat bovenaan, dus wat dat betreft steunen wij het besluit van de KNVB volledig.

  Wanneer denken jullie dat de bal weer zal rollen?
  Daar valt op dit moment weinig over te zeggen. De strikte maatregelen gelden tot 28 april, maar ik denk niet dat er iemand is die denkt dat we daarna weer vol aan de bak kunnen. Natuurlijk hopen we dat we op enig moment weer kunnen trainen (desnoods in sterk aangepaste trainingsvormen), maar laat duidelijk zijn dat dit alleen maar kan gebeuren wanneer daar toestemming voor komt van de overheid. Het zou heel fijn zijn wanneer dat nog zou kunnen voor de zomervakanties, maar we houden er zeker rekening mee dat we pas bij de start van de nieuwe competities weer wat mogen gaan doen.

  Hoe staat het met de financiën van de vereniging?
  De lokale media heeft daarover al een paar keer contact gehad met onze penningmeester en die heeft daarbij aangegeven dat we er financieel gelukkig goed voor staan. Contributies van leden, bijdragen van sponsors en barinkomsten hebben er tot nu toe voor gezorgd dat we wel een “buffertje” hebben. Maar natuurlijk worden we nu hard geraakt. In de periode dat we door het wat betere weer en het organiseren van evenementen een groot deel van de baromzet realiseren ligt het nu plotseling stil en komt er niets binnen. Vaste lasten gaan grotendeels door, waardoor die buffer in ramp tempo op zal drogen. Maar we zijn naast een gezonde vereniging ook een vereniging met veel betrokken leden en vrijwilligers. Zo was er al een trainer die zijn vergoeding aan de vereniging doneerde, omdat hij dacht dat de vereniging (zijn cluppie) het beter kon gebruiken dan hij zelf.

  In de pers lezen we ook over moeilijkheden op sponsorgebied, hoe is dat bij RODA ’23?
  Als vereniging worden we gesteund door een groot aantal, vaak lokale, sponsors. Daar zijn we heel blij mee. Veel van deze sponsors worden nu hard geraakt en hebben het moeilijk. Vanaf het begin van deze crisis promoten we de diverse acties die sponsors voeren en hopen we dat zoveel mogelijk leden deze sponsors steunen. Maar diverse sponsors hebben op dit moment nauwelijks omzet, of zijn zelfs gesloten. De eerste opzegging van een sponsorcontract hebben we inmiddels binnen, maar we zullen daar natuurlijk op gepaste manier mee omgaan. Veel sponsors hebben ons jarenlang gesteund, die zullen we zeker niet direct laten vallen als ze het even wat lastiger hebben. Samen moeten we hier doorheen komen en dat geldt hier dus ook.

  Hoe bereidt de vereniging zich voor op het  nieuwe seizoen?
  Doordat het sportpark afgesloten is lijkt het alsof er niets gedaan wordt, maar op de achtergrond zijn diverse commissies volop bezig met het nieuwe seizoen en ook met dingen die we wellicht nog op kunnen doen voor de zomer in het geval we toch nog iets mogen doen. Fysiek vergaderen is op dit moment geen optie, maar met de huidige technieken vergaderen  we op andere manieren. Dat werkt op zich prima, maar we blijven het persoonlijke contact daarbij toch wel erg missen. Duidelijk wordt ook dat we met z’n allen ook veel zaken tussendoor langs de lijn, of aan de bar wisten te regelen of voorbereiden. Dat was toch ook de kracht van de vereniging en zorgde waar nodig voor snelle besluitvorming. Dat missen we op dit moment echt!

  Wil je verder nog iets melden richting iedereen die RODA ’23 een warm hart toedraagt?
  Als voorzitter ben ik erg blij met de manier waarop we op dit moment omgaan met deze barre situatie. Ondanks alle beperkingen wordt daar waar nodig hard gewerkt aan wat er moet gebeuren. We houden ons keurig aan de regels en om ons heen zien we dat gelukkig ook steeds meer. Hadden we in het begin nog heel veel mensen die even een balletje wilden trappen op “veld 6” of illegaal op één van de andere velden. Inmiddels zien we dat vrijwel niet meer gebeuren. Dat is ook de manier waarop we er doorheen moeten komen, met z’n allen de regels volgen om des te sneller weer iets meer te mogen doen.

  En het allerbelangrijkste let goed op jezelf en je naasten en namens RODA ’23 wens ik iedereen vooral veel gezondheid toe!

  Namens het bestuur van RODA ‘23
  Erik de Vries
  Voorzitter RODA ‘23