• Hoe groot is de kans als je voor de tweede keer in je leven het Zuid-Scharwoude bezoekt de weergoden precies hetzelfde natte schema lijken aan te houden? Bij de eerste wedstrijd alhier kwam het al met bakken uit de hemel en ondanks dat tijdens de drie kwartier durende heenrit vaak de zonnebril op moest, begon het bij aanvang van de warming-up opnieuw flink te regenen.

    Wat last minute tegenvallers voor aanvang. Imran moest zich met een onwillige nek helaas afmelden wat betekende dat de licht geblesseerde Mylan toch in de basis moest beginnen. Jaheim daardoor vertrouwd als rechtsback en Daan alsnog in de voorste linie aan diezelfde kant, waar hem vooraf eigenlijk een plekje achterin was toebedeeld. Onze vaste invaller Alex startte voor de derde week op rij in de basis. Slechts een wissel omdat Jaydan eerder al was afgehaakt, maar dat is er altijd nog 1 meer dan tijdens het vorige treffen in West-Friesland. Sowieso 10% meer kans om te winnen zou je dan zeggen, want op 18 november stonden er slechts 11 man op het wedstrijdformulier, waarvan slechts 10 fitte in het veld.

    Toch ontspon zich een vergelijkbare strijd als tijdens de vorige ontmoeting, met bij het eerste fluitsignaal toch een positief geluid van boven. Tussen de kleine buitjes door was het voornamelijk droog deze editie. Op het veld weer een fysiek en defensief ingesteld LSVV en het duurde even voordat op het veld duidelijk was hoe precies te gaan staan. Opmerkingen vanaf de kant over hun 3-5-2 opstelling (in balbezit) en veel communicatie tussen de jongens onderling hoe dit op te lossen. De verhoudingen waren snel duidelijk. RODA probeert het voetballend en de thuisploeg die met lange ballen én wind mee gevaarlijk de diepte zoekt. Nu staat het al weken achterin vrij dicht en wordt over het algemeen elke tegenaanval verijdelt, maar met dit spel lijken we wat meer moeite te hebben. Geduld wordt betracht, maar het baltempo lijkt te laag. Openingen worden gezocht door de combinatie en de ruimte aan de zijkanten, want LSVV houdt de gelederen flink gesloten en staat soms met 10 veldspelers achter de bal. Een spelopvatting die alleen Mourinho zou laten watertanden, maar laten we het maar als compliment zien dan. RODA ’23 probeert het via de combi en wat schoten. Het is echter druk in het midden en dus zijn de ruimtes klein… te klein. LSVV is vooral gevaarlijk met snelle uitvallen. Steijn redt een aantal ballen, maar moet zich uiteindelijk toch een keer gewonnen geven als een schijnbaar afgeslagen aanval toch een doelpunt oplevert voor de geelblauwe formatie.

    RODA pakt de draad weer op en lijkt het wapen op de tegenaanvallen min of meer te hebben gevonden, maar verder dan een geblokte poging van Daniel uit de draai, een vrije trap van links van Mik, die bij de eerste paal niet kan worden ingeschoten, komt het in eerste instantie niet. Bij een poging van Ersan wordt de bal door de goede keeper van zijn schoen geplukt en de mooiste aanval over veel schijven kan door Daan niet goed genoeg worden geraakt om gevaarlijk te zijn. Tussendoor redt Steijn uitstekend bij een op een en wordt er met 1-0 gerust.

    In de pauze bemoedigende woorden. Nog niets aan de hand, want we zijn beter en alles is nog mogelijk. Wel in een hoger baltempo, met snellere keuzes en het devies beter tegen onderlinge kritiek te kunnen. Én er vooral wat mee te doen. Dat lijkt te lukken, want RODA komt wat beter de kleedkamer uit. Het probeert het via beide zijkanten en ook met een schot van Joris en een schamp kopbal van Alex. Twee vrije trappen van Mik rand 16 leveren niets op en als Daniel goed wordt vrijgespeeld door Ersan heeft dit slechts een corner tot gevolg. Uit die hoekschop is het wel raak. Uit een inzet van Mylan wordt de bal door een LSVV speler langs zijn eigen keeper gewerkt en is het weer gelijk hier in Zuid-Scharwoude. RODA ’23 gaat door hierna en het “ze weten het niet meer” wordt al gehoord! Daar ziet het ook even naar uit, maar binnen vijf minuten staat het er toch weer heel anders voor. Bij een spaarzame uitval van LSVV komt Joris in duel met een aanvaller en lijkt hierbij onreglementair tegen het gras te worden gewerkt. De nogal warrig fluitende scheidsrechter wil echter van geen overtreding weten en kan ook niet door assistent Pascal worden overtuigd. 2-1 en nog zo’n 25 minuten te spelen om de twee broodnodige doelpunten te maken die minstens nodig zijn voor een overwinning. De notities voor dit verslag stokten helaas na de tweede tegengoal. Voornamelijk door de spanning en de aandacht die het verdere verloop van deze wedstrijd met zich mee bracht. Het wordt onvriendelijker en irritaties ontstaan met bijpassende gele kaarten. LSVV doet er alles aan om de punten in eigen huis te houden en schuwt het randje niet. Veel kleine overtredingen die niet altijd zo door de scheidsrechter worden beoordeeld. Kan natuurlijk ook aan mijn groenwitte bril liggen, maar zoals zo vaak is de aanvallende partij hier meer de dupe van dan de verdedigende. Bovendien hun goed recht en het verklaart ook waarom LSVV amper tegen grote uitslagen aanloopt. RODA ’23 gaat desondanks op jacht en hoewel dat de officiële speeltijd al voorbij lijkt volgt vlak voor de ruim bijgetrokken extra tijd de terechte gelijkmaker. Rave mag zelf aanleggen als hij als extra stormram wordt gevloerd. Vanaf een meter of 20 à 25 knalt hij de bal laag en langs de muur en de verbouwereerde keeper in de linkerhoek. Is er nog tijd voor meer…? Helaas wel, maar dat is - zoals al eerder dit seizoen - niet het vermelden waard. Meerdere spelers van beide kanten en zelfs een trainer gaan door het lint na het laatste fluitsignaal waardoor op het veld en in de catacomben van beide kanten een aantal spelers tegen de tegenstander en tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen. Hulde en dank voor diegenen die hierbij wel het hoofd koel hielden.

    Met gebogen hoofd terug naar Amstelveen en de kans op het kampioenschap verkeken. Zo lijkt het althans, want als later deze zaterdag via de voetbal app de 2-2 eindstand van Onze Gazellen-Reiger Boys doorkomt, staat RODA ’23 nog steeds bovenaan. Nog twee zware potjes in het verschiet, maar eerst een week rust, zowel qua training als qua speeldag. Zaterdag 11 mei wacht dan het uitduel met FC Aalsmeer.