• De beslissingswedstrijd op tweede pinksterdag 1944 tegen Heerenveen, met Abe Lenstra in haar gelederen, in het Olympisch Stadion, werd met 4-1 gewonnen. De Volewijckers was kampioen van Nederland! Dat is toch geweldig als je als club zo’n traditie hebt. Nou zijn wij ook trots op ons eigen cluppie en het feit dat dit jaar het 100-jarig jubileum gevierd zal gaan worden. Afgelopen zaterdag stond de eerste competitiewedstrijd op het programma tegen de leeftijdsgenoten van de ploeg uit Amsterdam-Noord.

De afgelopen weken stonden in het teken van trainen, oefenwedstrijden spelen en voor Max in het bijzonder zich in de kijker spelen bij Almere City FC. Nou dat is gelukt :) Gelukkig konden Mous en Daan met een bijna voltallige selectie aan de wedstrijd beginnen. Jayden van der Horst is nog geblesseerd maar gelukkig wel sterk op de weg terug, Joshua afwezig en Alex een weekendje skiën.

De Volewijckers 17-1, gepromoveerd vanuit de Hoofdklasse, begon kort na 11.00 uur sterk aan de wedstrijd. De rechterspits met nummer 21 stoomde geregeld op en zo ook al in de eerste minuten van de wedstrijd. Een zeer scherp voorgezette bal komt voor de voeten van de spits en die weet hier wel raad mee. Na een paar minuten staat het 0-1 voor de bezoekers. Een streep door de rekening maar wel het moment voor het team om elkaar scherp erop te wijzen dat de wedstrijd toch echt al begonnen is.
    De eerste speldenprik van onze jongens komt op naam van Imran. Zijn schot van ver gaat weliswaar naast maar het leek afgelopen zaterdag wel of Imran met extra longinhoud speelde. Wat een energie en constante dreiging.
    Roda ‘23 komt beter en beter in de wedstrijd en Mik is de volgende die door kan breken, na goed voordeel gegeven door de scheidsrechter. Max schiet vervolgens de bal hard voor waar wellicht een eigen doelpoging een betere keuze was geweest.
    En dan uit het niets een splijtende bal van Imran die te hard leek, maar hier dacht Ronil anders over. Met ultieme inspanning en op knappe wijze wordt door Ronil de 1-1 ingetikt, de verdediging verbaast achterlatend. Roda is de tik van de eerste minuten te boven en dendert door op de manier waarop de laatste minuten wordt gespeeld. Na een overtreding op Max wijst de scheidsrechter naar de stip. Je kan ‘m geven, makkelijk gegeven, zeg het maar. Deed meteen denken aan de Van Basten-Kohler in ‘88 situatie waarin door Scheidsrechter Igna ook naar de 11 meter werd gewezen. Waar toen Ronald Koeman de bal oppakte was het nu Mik die na overleg de bal opeiste en hier wel raad mee wist. 2-1 in de 18e minuut.
    De Volewijckers moesten noodgedwongen wisselen wat ervoor zorgde dat de eerder genoemde nummer 21 twee linies naar achteren schoof. Niet verkeerd voor ons, want deze rechtsbuiten zorgde voor gevaar en continue dreiging.
    Even werd gevreesd voor een blessure bij Max maar Willems wonderwater deed weer z'n werk en in de tussentijd konden de nodige tactische aanwijzingen worden doorgegeven.
    Een vrije trap van de gasten ging hoog over het doel van Timo. Volewijckers was duidelijk nog niet uitgespeeld. Kort daaropvolgend een voorzet van Mik op het hoofd van Imran in de handen van de keeper.
    Weer is het Timo die zijn doel schoon kan houden, door een kopbal die richting kruis gaat te stoppen. Een vrije trap van De Volewijckers op randje 16 wordt in eerste instantie goed gepakt en in tweede instantie weggewerkt. Vlak voor rust komen we goed weg met een schot voorlangs. Met een 2-1 voorsprong konden onze jongens zich tegoed doen aan de limo en appeltjes.
    Met 5 wissels achter de hand had het technisch team voldoende mogelijkheden om een sterk en fris team te behouden. Na rust konden Paris en Kick het veld in voor Mylan en Pablo. Het blok Jan Willem/Kick kon zodoende worden hersteld.
    Hetzelfde spelbeeld van voor de rust. Roda actief en Volewijckers met regelmaat in de verdrukking maar altijd verraderlijk. Zo ook met een afstandsschot van buiten de 16 dat over het doel van Timo gaat. En weer heeft Imran de 6e versnelling gevonden en raast over het veld, nog zonder effect. Het is echt een leuke wedstrijd die over en weer gaat.
    Het is Imran die zorgt voor gevaar, met Ersan als belangrijke bliksemafleider en meestal 2 man bezig houdend. Het hinderen van de keeper dat deze snel de wedstrijd kan vervolgen, zorgt voor een gele kaart voor Ersan. De bevrijdende 3-1 komt op naam van Daniel. Hij wordt nauwelijks gehinderd en kan van buiten de 16 de 16 indribbelen en met links afronden. Dit was ook meteen het laatste wapenfeit, want Daniel moest met een blessure plaats maken voor Jaydan. De kans op aansluiting was mogelijk als een vrije trap net buiten de 16 wel was gegeven. Hier komt Roda'23 goed weg. Kansjes voor Volewijckers zijn er zeker maar de verdediging zit dicht. Joris en Chris worden als verse krachten gebracht voor Cas en Ronil. Kort daarop laat JW zich leeggespeeld wisselen en mag Pablo nog meehelpen de overwinning veilig te stellen. Het is weer zo’n wedstrijd waarin door Roda'23 strijd wordt geleverd, in combinatie met goed spel. Los van tactische omzettingen bij de Volewijckers die zeker niet ten nadele voor ons waren, hebben we de overwinning aan onszelf te danken.