• Lieve RODA-vrienden,

  Begin mei hebben we jullie een update gegeven over de situatie van Pascal. Hij stond toen op het punt naar Leijpark in Tilburg te gaan. Daar zijn ze gespecialiseerd in mensen te helpen met een langdurige bewustzijnsstoornis. Pascal is daar op 4 mei gestart met Vroeg Intensieve Neurorevalidatie (VIN). Het was een intensieve periode in Tilburg waar hij elke dag allerlei therapieën heeft gehad. Hij kreeg onder andere fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, allerlei stimuleringstechnieken, gesprekken met psychologen etc. etc.. Dit was af en toe best zwaar voor hem. Maar wij zagen kleine stapjes en al vrij snel kwam Pascal steeds meer bij bewustzijn. Hij kon met het behandelteam en met ons communiceren door middel van het kijken naar ja- en nee-kaartjes. Dit was wel heel erg fijn, want voor het eerst kregen we antwoorden op heel wat vragen. Zo gaf Pascal aan geen pijn te hebben en dat hij meer wil bewegen. Dat werd goed opgepakt door de artsen van Leijpark en ook wij gingen in het weekend aan de slag met Pascal, zoals fietsen op een elektrische fiets die we voor zijn rolstoel konden neerzetten. Doordat het bewustzijn van Pascal dermate beter was geworden, was het doel van Leijpark bereikt. Dit betekende dat Pascal weer moest verhuizen naar een ander centrum.

  Op 21 juni ging Pascal weer per ambulance naar Nieuw Berkendael in Den Haag. Hier zal hij voorlopig blijven en therapieën blijven volgen. We hadden uiteraard graag dat hij wat dichter in de buurt kon komen, maar helaas door de complexe zorg en zijn trachea canule kan Pascal maar op een paar plekken in Nederland terecht. Wanneer hij straks sterker wordt, zijn mond kan sluiten en wellicht weer zelfstandig kan slikken is er een kans dat de canule er uit kan. Dan hopen we dat hij wat dichter bij ons komt te liggen. Maar tot die tijd gaan wij naar Den Haag om Pascal daar te steunen en hem gezelschap te houden. We merken dat hij het erg fijn vindt wanneer er visite is.
  Volgende week, 7 juli, is Pascal jarig! We denken dat Pascal het geweldig zal vinden kaartjes te ontvangen. Die kunnen wij dan aan hem voorlezen en er toch een klein feestje van maken!

  Pascal zijn nieuwe adres;

  WZH Nieuw Berkendael
  Pascal Zegwaard
  Kamer 1.62
  Burg. Waldeckstraat 80
  2552 TX Den Haag

  Henk en Maria Zegwaard
  Natasja, Jeroen, Stefanie en Wessel.