• De meer dan een eeuw oude Amsterdamse Voetbalvereniging Swift was zaterdagochtend de eerste ‘ echte’ tegenstander van dit seizoen. De eerste wedstrijd Voor de Zwaluwen Jeugd Beker waar we met de tegenstander van vandaag in een poule zitten met verder Buitenveldert en…. Sporting Martinus. Volgende week meer over deze wedstrijd van het jaar.

  Scheidsrechter De Smidt floot om 10.30 voor de eerste keer en het zijn de Roda'23 boys onder leiding van Yosri (Cok) en Daan (Baart) dat sterk uit de startblokken komt. Via de rechterkant weten Imran en Ronil elkaar goed te vinden. Kort erop een kleine mate van miscommunicatie in onze verdediging dat zorgt voor een kansje voor Swift. Onze keeper Stein hield het hoofd koel en dat deed hij de hele wedstrijd. Scherp en prima meevoetballend. Dat het begin van wedstrijd voor ons was, bewees zich in het feit dat Mik een schot verwerkt zag tot een corner en een kopbal van Imran vanuit deze corner zomaar de 1-0 had kunnen zijn. Een 0-1 had ook op het scorebord kunnen staan als Stein niet een hele goede redding had verricht. Daarna was het weer Ronil die een schuiver kon afvuren op de doelman van Swift nadat Imran de aanval had opgezet. Na 11 minuten spelen was het weer de actieve Imran die voor gevaar zorgt, alleen te lang breien in de 16 meter zorgt ervoor dat de aanval strandt. Wel een corner tot gevolg, maar dit bracht verder geen gevaar. Een corner die er kort op volgde zorgde wel weer voor het nodige onrust in de verdediging van A.V.V. Swift door een kopbal van Imran. Nog geen goals vanuit een standaard-situatie, maar in ieder geval wel meer rendement dan het NL-elftal. Jayden is intussen het veld in gekomen voor Alex, die met een vervelende kneuzing aan een van z'n vingers niet verder kon spelen.

  En dan geheel uit het niets, vanuit een corner, scoort Swift-speler Kimairo na 20 minuten spelen de 0-1. In vrijstaande positie weet hij Stein te passeren. Gelukkig lieten onze jongens zich niet van de wijs brengen. Met een rugby goal van een paar meter hoger dan nu het geval is, hadden we de stand allang kunnen ombuigen. Een vrije trap van Mik ging hard, maar te hoog over. En ook Max probeerde vooralsnog het doel te hoog te vinden.
  En dan is het dan toch raak. Via een voorbereidende actie van Mik, zorgt Joshua dat Max vanaf randje 16 uit kan halen en de kruising in te lepelen. 1-1. En terecht denk ik. Een actie vlak voor rust tussen Max en Imran, maar ook deze bal gaat niet zo’n klein beetje over. Hopenlijk kwam de rust op het goede moment om de coaches de kans te geven de puntjes op de i te zetten.

  Daniel, Cas, Ersan en Finn kwamen het veld in en mochten minuten maken in plaats van Mik, Mylan, Pablo en Joshua. Ersan drukte meteen zijn stempel en creëerde een grote kans.
  Dat de Roda verdediging onder leiding van Joris scherp moest blijven bewees zich doordat Swift er snel uitkwam dat leidde tot een hoekschop. Geen gevolg gelukkig. Een grote fout achterin bij Swift, zorgde er niet voor dat Ersan kon profiteren. Het leidde wel een periode in dat Swift onheil over zich afriep en over moest gaan tot het betere trek- en duwwerk, uiteindelijk bestraft met een gele kaart.
  Wat kon je de boys verwijten. Dat ze te vaak de combinaties zochten in plaats van van afstand kogelen op de niet al te lange keeper? Zeg het maar. Wel voelde je aan de kant dat de 2-1 snel moest vallen. Het was nota bene verdediger Cas die snoeihard uithaalt en de lat raakt. Dit was het sein voor de mannen om korte metten te maken. Paar seconden nadat de bal die lat raakte, bleef de bal in de 16 en raakte de bal de hand van een Swift speler. Een penalty gaf Imran de mogelijkheid om de score in het voordeel van Roda ‘23 te brengen. De penalty was hard genoeg zodat de goed keepende keeper de bal niet klemvast had, de rebound was een buitenkansje voor de alert reagerende Ersan. 2-1.

  Omdat Swift met een extra aanvaller ging spelen, schakelden wij over op 1-4-3-3 (op zn Van Gaals). Een geweldige combinatie tussen Max en Ersan, waarbij laatstgenoemde prima afrond in de rechterhoek. Er is jammer genoeg alleen buitenspel geconstateerd, dus helaas gaat dit doelpunt niet de officiële boeken van Willem in.

  Ersan stond ook aan de basis van de volgende aanval. Hij weet de bal aan de rechterzijde bij Joshua te brengen die op zijn beurt met een boogbal over alles en iedereen Finn bereikt. Met de binnenkant van z'n rechten been/knie weet hij de bal vanaf de linkerkant over de keeper te krijgen en het net de laten ploffen: 3-1.
  Ook het slotakkoord is voor Roda en Maxim in het bijzonder. Hij weet via een slalom door de verdediging van Swift te geraken en via een scrimmage de 4-1 eindstand te noteren. Een afgekeurde goal van Finn na vermeend buitenspel is nog zeker het vermelden waard en ook dat Swift er toch nog wel met een paar momenten goed uitkomt. Toch is dit niet het Swift waar we het al jaren erg lastig tegen hebben gehad. Een 4-1 overwinning is meer dan terecht en geeft vertrouwen voor de clash van volgende week tegen Sporting Martinus.