• We beginnen met een stukje historie afkomstig van de website: \" Zeeburgia, de club uit de Amsterdamse Indische Buurt werd opgericht door een aantal baldadige jongens, die in de zomer 1919 in een café besloten om hun liefde voor het voetbalspel legitiem te maken. Ze waren het zat om telkens weer door de politie te worden aangehouden als ze lekker aan het voetballen waren in de Balistraat.\"
  100 jaar later telt Zeeburgia 1.200 leden en is de club met recht trots om hofleverancier te zijn richting het betaalde voetbal. Gravenberch, Tete, Fosu-Mensah.. zomaar wat namen van spelers die de huidige generatie moet motiveren om hun stinkende best te doen ook de absolute top te bereiken. Dat wij als Roda ‘23 naast ambitieus ook nuchter en met beide voeten op de grond staan brengt ons ook vaak ver en zorgt ervoor dat er jongens zijn die de weg kiezen om via Roda'23 naar Zeeburgia te gaan. Hoe mooi is het om eens in de zoveel tijd te meten waar we staan. Deze zaterdag was het weer zover. Om 12.15 uur zou er voor de eerste keer worden gefloten door scheidsrechter Verzijden. Een prima leidende official die weliswaar veel (af)floot maar wel beide kanten op en dus onpartijdig. Daniel, Ersan, Pablo, Joris, Ronil en Steijn namen plaats op de bank. Jayden, Chris en Paris nog geblesseerd. Met Steijn op de bank was het dus Timo die deze keer eerste doelman was en meteen z’n skills kon laten zien na enkele minuten spelen. Vanuit een corner van Zeeburgia wordt een ongedekte speler bereikt die geheel vrij kan inkoppen. Via de arm van Timo bereikt de bal de lat en vanuit daar kon de bal worden weggewerkt. Alle goede tactische initiatieven konden zoals AJAX-Napoli & Napoli-AJAX in de eerste minuten de prullenbak in worden gemieterd als deze erin was gegaan. Maar gelukkig niet dit scenario en het bracht onze jongens ook niet van de wijs.
  Onze drang naar voren uitte zich in de bal die Max diep de 16 in speelde naar Joshua die (on)reglementair werd geblokt. In ieder geval laat de scheidsrechter doorspelen en kwam er weinig tegenreactie van onze jongens. Toch zorgde dit wapenfeit voor de eerste plaagstoten van onze kant. Een beste kans voor Roda nadat Max en Joshua de combinatie zoeken en Jaydan weten te vinden. Zijn schot gaat binnen de palen maar wordt alleen tot corner getikt door de keeper van Zeeburgia die de eerste helft z’n doel schoon moest houden. Uit de corner een mogelijkheid voor Jan Willem. Zijn listige balletje gaat net over. Roda ‘23 heeft de bal aan het rollen en het betere van het spel. Max ziet dat de keeper van Zeeburgia niet al teveel uit de kluiten is gewassen en probeert het met een schot van afstand. Cas bezorgt de bal bij Jaydan die goed doorgaat over de rechterkant met een corner als maximaal haalbare.
  Ook Mylan krijgt een goede mogelijkheden waar meer in had gezeten, vooralsnog blijft de stand zoals we zijn gestart. Een sporadisch misstapje achterin zorgt ervoor dat de nummer 9 van de thuisploeg aan mag leggen voor een schot. Zijn inzet wordt goed gestopt door Timo.
  Vervolgens is het de beurt aan Imran. Met een rush over de linkerkant rent hij met meer dan 20 kilometer per uur richting de kant waar z’n opa en oma hem bewonderen. Helaas geen medespeler die hem in de 16 kan ondersteunen. Een hoekschop van onze kant wordt door Mik op het hoofd van Kick gemikt. Van daaruit komt de bal op het hoofd van Jan Willem en gaat de bal net naast. De 0-0 rust wordt bereikt nadat eerst Max nog een grote kans krijgt en Zeeburgia via de linksbuiten weer Timo op haar pad vindt.

  Nog steeds met druilerig weer vangt de tweede helft aan zonder Alex die een ijsbeentje heeft opgelopen en Ersan die de plaats in de spits mag overnemen van Max die een linie naar achteren verhuist. Een rommelige start van deze helft. Een hele mooie actie van Jaydan op de rechterkant die subtiel langs zijn tegenstander gaat, de bal voorzet op Max. Zijn kapbeweging is prima, zijn schot net naast de verkeerde kant van de paal.
  Nadat de scheidsrechter gevaarlijk spel heeft geconstateerd in het voordeel van Roda, mag er worden aangelegd voor een indirecte vrije trap. Max kiest ervoor om de vrijstaande Jaydan de kans te geven. Zijn pegel beukt vol in op een Zeeburgia speler die meteen een soort van groggy gaat. Tenminste zo lijkt het vanaf de zijlijn onder de paraplu. Gelukkig valt het mee en kan de speler verder. Daniel mag het veld in voor Jaydan, waarschijnlijk om na het uitvallen van Alex weer de nodige balans op het middenveld te brengen.
  Mik legt aan voor een vrije trap maar de verradelijke stuit weet de in de tweede helft ingevallen keeper van Zeeburgia niet van de wijs te brengen.
  Ronil komt er vervolgens in voor Joshua om voor het nodige gevaar op de rechterflank te zorgen.
  Grote wapenfeiten van de gastheren valt er tot dan toe niet te noteren. Wel een terechte gele kaart voor het wegtrappen van een bal. Goed dat hiertegen wordt opgetreden voor dit kopieergedrag dat op de amateurvelden wordt vertoond. Een afstandsschot van Zeeburgia van 25 meter spat op de lat uiteen. Geluk dat je af en toe moet hebben. Toch was het Roda dat met een offensief bezig was. Een handsbal van een Zeeburgia speler buiten de 16 geeft ons de kans om gevaarlijk te worden. Max, Mik en Mylan (linkspoot) bij de bal. En hier komt de teamspirit en teambelang op een mooie wijze naar boven. Max wijst Mik aan als ‘nemer’ ondanks dat de bal voor het oog beter ligt voor de linksbenige. Een gat aan de rechterzijde van de muur besluit de mannen dus om Mik deze kans te geven. En hoe. De bal wordt vol geraakt en verdwijnt achter de verslagen doelman. Een compliment aan de jongens voor dit inzicht en om elkaar dit te gunnen. Roda maakt duidelijk meer aanspraak op de winst en de 1-0 voorsprong geeft in die zin ook vleugels. Nog een gele kaart voor hetzelfde vergrijp geeft misschien ook wel Zeeburgia’s moedeloosheid aan. In elk geval gaan de 3 punten mee naar Amstelveen en terecht. Een mooie overwinning van onze jongens.