• Pancratius JO15-1 - RODA ’23 JO15-1 2-5 (2-1)

Het zijn weer extra roerige Corona-tijden deze dagen. De ingelaste persconferentie daags voor deze wedstrijd leerde dat dit voorlopig wel eens de laatste kon worden deze competitie. Trainen zit er in verband met de nieuwe algemene sluitingstijden voor o.a. sportlocaties niet meer in. En wedstrijden spelen zonder te trainen lijkt op de lange termijn niet geheel zonder risico. De KNVB heeft op maandag daarom besloten de competities van de A-categorie teams voorlopig stop te zetten. Yosri sorteert vast voor en plant voor volgende week zaterdag alvast een oefenwedstrijd tegen SDZ JO15-1.

Maar eerst vandaag nog spelen. Gelukkig deze week met wat eigen publiek, want er werd in Badhoevedorp tegen Pancratius gevoetbald en dus waren onze “rijdende” ouders van de partij. Pancratius is net als RODA van oorsprong een Room-katholieke SV (van 1930) en met grote regelmaat tegenstander van deze selectie. Ondanks de wat verouderde accomodatie een echte traditionele voetbalclub met lectuur op de leestafel die tot de verbeelding spreekt. Van de Willem van Hanegem-biografie en Henk Spaan’s top 100 van Nederlandse voetballers tot - daar is ie weer - de Wondersloffen van Sjakie! Om voetbal gaat het met vooraf nog wel een heel klein dompertje, zeker gezien het te verwachten competitieverloop. Het is Legmeervogels ’s morgens niet gelukt om Argon punten afhandig te maken en dus kon er bij winst door RODA sowieso geen kampioenschap worden gevierd.

RODA start met invaller Tom in de basis, want hoewel de meeste zieken en quarantaineklanten weer van de partij zijn, zijn Jaydan en Alex niet speelklaar. Gelukkig is de laatste wel van de partij voor de morele steun, die er ook is van Mitchel, selectiespeler en trainer van de JO8-1. Samen met Cas, Max, Mik en Ronil nemen ze plaats op de hele koude en dus volle bank. Pancratius sprint uit de startblokken en na drie minuten staat het al op voorsprong als een mooie klassieke voorzet van de snelle linksbuiten prima wordt in de verre hoek wordt getikt. Net als twee weken terug door FC Aalsmeer wordt deze voorsprong met grote blijdschap gevierd met de cornervlag als extra rekwisiet voor de feestvreugde. Lang mag dit plezier niet duren, want een minuut later is het alweer gelijk. Maxim slalomt aan de achterlijn langs zijn tegenstanders en biedt Joshua een vrijwel niet te missen kans: 1-1. Ook RODA kan niet lang nagenieten van deze treffer, want hoewel er vooral op de vijandelijke helft wordt gevoetbald, komt Pancratius er regelmatig gevaarlijk uit. Na nog geen 10 minuten valt al het derde doelpunt van de wedstrijd. Pancratius countert en Joris probeert met een ultieme poging zijn tegenstander het scoren te beletten. Helaas is hij degene die de bal toch het laatst weet te raken die daardoor over Steijn in het RODA doel belandt. Een nieuwe achterstand en even later een nieuwe kans voor de thuisploeg. Steijn moet ver uit zijn doel komen om een snelle tegenaanval van Pancratius te verijdelen, maar vervolgens komt de bal ver voor het lege doel voor de voeten van een Pancratius speler. De verder prima leidende scheids heeft echter een overtreding gezien en vergeet de voordeelregel toe te passen. RODA probeert het heft weer in handen te nemen, maar Pancratius biedt goed partij en gaat de duels fel aan. Bij een nieuwe aanval van de thuisploeg wordt de lat zelfs getoucheerd, maar daarvoor was, gelukkig voor RODA, al buitenspel geconstateerd. Aan de andere kant probeert Ersan het na mooi wegdraaien van zijn directe tegenstander met een afstandsschot. We geraken wel wat dichter bij het Pancratius doel, maar tot een doelpunt komt het nog niet. Weer een hard afstandsschot van Ersan, maar opnieuw in de handen van de keeper. Imran gaat goed door over rechts, geeft hoog voor op Finn, wiens volley heel ruim voorlangs gaat. Even daarna komt Daniel goed voor zijn man, passeert een, twee tegenstanders en dribbelt richting achterlijn voor een voorzet. Daar wordt hij met een aardige en blijkbaar toegestane bodycheck richting de hekken geduwd. Even voor rust het laatste wapenfeit van de eerste 35 minuten als Immie het van ver probeert. Wederom maakt de keeper geen fout. Met een 2-1 stand wordt er voor rust gefloten en de bankzitters blijven buiten voor de broodnodige warming-up.

In de kleedkamer wordt tactisch doorgenomen wat de vervolgplannen zijn. Het vertrouwen is groot. Scoren gaat zeker lukken, maar niet tegen een vervelende counter aanlopen. Daniel, Joshua en Tom maken plaats voor Cas, Mik en Max. RODA zet meteen aan en stelt binnen luttele minuten orde op zaken. Meteen ook de mooiste RODA aanval van vandaag. Max steekt Maxim diep en vrij aan de rand van de 16 en de achterlijn. Mik hoeft na de voorzet die volgt door of via de benen van Ersan alleen nog maar het beslissende zetje te geven en het is weer gelijk in Badhoevedorp. Vier minuten later is er al de voorsprong voor RODA. Maxim heeft zijn hattrick aan voorzetten en geeft nu Ersan de gelegenheid zijn doelpuntje mee te pikken. Nog eens twee minuten later lijkt het helemaal beslist. Mik komt er op rechts goed door en krijgt de bal in de voeten van Ersan die het verschil op twee doelpunten brengt. Er wordt verder gewisseld. Ronil komt in plaats van Finn als linkerspits en niet veel later komt Joshua voor Ersan in de spits te spelen. Yosri besluit na een welles-nietes-discussie met de Pancratius grensrechter over een uitbal Mik en Ronil van positie te laten ruilen. Vanaf die linkerkant haalt Mik 10 minuten voor tijd op aangeven van Max hard uit en verdwijnt de bal via de handen van de in de touwen: 2-5 en al RODA’s 70ste doelpunt deze competitie!!! Wedstrijd beslist en RODA probeert de voorsprong te vergroten, maar komt verder niet tot hele echt grote kansen. Imran komt nog het dichtste bij een doelpunt na een mooie combi door het centrum, maar zijn schot kan de keeper niet verschalken. Pancratius probeert het nog steeds via de counter, maar kom maar eens voorbij Cas, Joris en Mylan. Cas moet twee keer op snelheid corrigeren, maar de mooiste verdedigende actie van de dag komt op naam van Mylan. Met een uitmuntende sliding smoort hij een Pancratius aanval in de kiem. Ook Tom en Daniel die Joris en Mylan daarna komen vervangen houden de deur dicht en als Imran het op aangeven van Maxim nog maar een keer probeert via een schot dat helaas naast gaat zit de wedstrijd er alweer op.

De voorsprong op Argon blijft 5 punten en met nog 2 wedstrijden te gaan moet er nog 1 puntje bijkomen om kampioen te zijn. Of dat dit kalenderjaar nog gaat lukken is maar de vraag. De wedstrijd tegen VVC van komende zaterdag is al afgelast. Aanstaande woensdag volgt er nog overleg in de Tweede Kamer over het verruimen van de sluitingstijden zodat er wel getraind en daarna ook gespeeld kan worden. Wordt vervolgd!