• Een dubbel programma voor onze jongens deze weken. Na de eenvoudige winst tegen Hillegom van afgelopen zaterdag wachtte op woensdag de 27ste het midweekse uitje tegen de leeftijdsgenoten van Fortuna Wormerveer. Een inhaalwedstrijd die eerst aanstaande zaterdag gespeeld zou worden, maar daar stak de Koninklijke uit Zeist een stokje voor door het bekerduel tegen AFC ’34 naar 30 maart te verplaatsen. Volgt u me nog? Ondanks de interne vooraankondiging door Yosri bleef het even onduidelijk of de wedstrijd wel doorgang kon vinden. De voetbal.nl app bleeft opvallend lang leeg qua programmering, maar uiteindelijk kwam alles toch nog goed.

    Wel eerst nog enige verwarring over waar het duel nou precies plaats zou vinden. In Wormerveer in elk geval niet, want daar was geen veld beschikbaar. Gelukkig biedt Knollendam uitkomst. Wat zegt u, Knollendam??? Of sterker nog: Oostknollendam…??? Nooit van gehoord. Het lijkt rechtstreeks weggelopen uit de Donald Duck, maar het bestaat toch echt. Zelfs op Wikipedia is er plek voor ingeruimd. Gemeente Wormerland en al daterend uit 1434. En maar liefst 492 inwoners, maar dat was al in 2006. De navigatie bood bood gelukkig uitkomst en bracht ons ondanks wat fileleed onderweg keurig naar de VV Knollendam waar een prima kunstgrasveld klaar lag om bespeeld te worden.

    Voor de wedstrijd een wat jolig team in de kleedkamer waar Jaydan en Maurinho dit keer de afwezigen waren. Yosri zette de boel snel op scherp en waarschuwde vooral voor onderschatting van de tegenstander. Roda staat tenslotte bovenaan zonder puntverlies en is voor alle tegenstanders nu de de te kloppen ploeg. Fortuna staat puntloos gedeeld laatste en had van Hillegom verloren, maar de eerste seizoenshelft had Fortuna het helemaal niet zo slecht gedaan met een tweede plek in hun poule. Voor Roda daarom de opdracht om scherp te beginnen en snel op voorsprong te komen om deze daarna uit te kunnen bouwen.

    Bij Roda een verrassing in de opstelling. Bij afwezigheid van Maurinho en met Maxim startend op de bank dit keer geen 3M voorhoede. Cas neemt de positie van rechtsbuiten in, Max start op links en Mik als centrale aanvaller. Zo makkelijk als de uitslag wellicht doet vermoeden gaat het niet. Fortuna start fel tegen de koploper. Weliswaar voorzichtig met 5 verdedigers en we horen de trainer vanaf de eerste minuut het commando wachten geven, maar dat is tegen dovemansoren gezegd. Die Gastgeber zetten direct druk op Roda, wat daardoor toch even moet wennen aan de thuisploeg. Gelukkig dat Roda het bij vrijwel de eerste aanval al het net weet te vinden. Daniel geeft op het middenveld druk op zijn tegenstander, die de bal prompt bij Mert bezorgd. Vanaf rand 16 haalt deze prachtig uit en laat de keeper meteen vissen: 0-1. Een lekker begin voor onze jongens en het begin van een serie Roda aanvallen. Maar ook een wedstrijd die op en neer gaat. Vooral omdat Fortuna veelal de lange bal speelt op hun snelle spitsen, waar Yosri vooraf al voor gewaarschuwd had. Gevolg hiervan is dat het speelveld aan de lange kant is en er veel meters moeten worden gemaakt door beide teams. De kansen zijn wel alleen voor Roda, want achterin staat het weer als een huis. Pablo en Joris in het centrum en de sterke backs Mylan en Thijmen lopen alles dicht en veroveren steeds snel de bal. Roda veelal in balbezit dus. Jay geeft diep op Max, maar die komt net een teentje te kort om de bal langs de keeper te krijgen. Volgende aanval dan; eentje uit het boekje. Mert stuurt Cas weg. Die loopt zijn tegenstander eruit en let de bal panklaar voor de meegelopen Mik,die binnen schiet: 0-2. Roda gaat verder. Een prachtige aanval van de rechtsbuiten naar de linksbuiten in een kommetje. Via Cas naar Joris, die weer op Max, Max op Mert. Prima schot van die laatste, maar een dito redding van de Fortuna doelman met een corner tot gevolg. Die leidt tot een scrimmage voor het vijandelijke doel. Na meerdere inzetten is het uiteindelijk Daniel die bekeken het benodigde gaatje ziet. 0-3 binnen het kwartier en de wedstrijd lijkt gespeeld. Niets is echter minder waar. Fortuna doet er nog een schepje bovenop en een felle strijd, op vooral het middenveld, ontspint zich. Iets te fel soms zelfs, dus waarschuwingen voor de usual suspects zijn nodig vanaf de kant. Het zorgt er wel voor dat Fortuna zich weer even koest houdt, al volgt nog wel een vervelende overtreding op Daniel aan de zijlijn. Mert ontfermt zich over de vrije trap die schitterend op z’n Schönes over en achter de keeper verdwijnt: 0-4 en tijd voor limonade en aanwijzingen van de coach. De stand uitbouwen voor het doelsaldo en de nul houden is de bedoeling. Liever 0-6 dan 1-7 tenslotte.

    Na de rust blijft Jay even met lichte knieklachten naar de kant waardoor Max op het middenveld terug in het veld komt. Met de opkomende schemering verandert er aan de veldverhoudingen tussen beide teams niet veel. De lampen gaan aan en Fortuna deelt een eerste speldenprik uit na slordig balverlies van Roda. Steijn wordt gepasseerd, maar gelukkig weet Mylan vlak voor de doellijn een tegentreffer nog te voorkomen. Niet veel later volgt dan toch de tegentreffer door een snelle counter van Fortuna waarna de bal strak en hard langs de uitkomende Steijn wordt geschoten. 1-4 met nog zo’n 25 minuten op de klok en nu hopen dat Fortuna niet nogmaals scoort en er echt in gaat geloven. Cas maakt plaats voor Jay, waardoor Max rechtsbuiten wordt. De Fortuna storm gaat dan net zo snel weer liggen als ie was opgelaaid. Kansen voor Maxim met links, Max op de paal, weer Maxim met een te zachte inzet en Mik die een bal net te ver van z’n borst laat springen. Dan toch de licht bevrijdende 1-5. Een lange bal komt via Mik bij Max terecht die de bal met links schitterend in de kruising laat belanden. Voor Fortuna houdt het nu wel min of meer op waarna Roda gretig nog twee keer weet te scoren. Cas vervangt Joris achterin en wat ‘m als aanvaller niet lukt, lukt als inschuivende verdediger wel. Maar eerst maakt Maxim er uit een corner van Max nog 1-6 van waarna als klapstuk Cas na goed voorbereiden van Maxim, Daniel en Mert hard en prachtig uithaalt. 1-7 als eindstand op het wedstrijdformulier en met 15 uit 5 de perfecte score.