• Roda ’23 JO13-1 – Hollandia JO13-2 4-0 (2-0)

Met het voorjaar in de lucht stond op de eerste zaterdag in maart voor JO13-1 de wedstrijd tegen Hollandia op het programma. De gasten uit Hoorn waren niet dezelfden waartegen eind vorig seizoen nog succesvol werd geoefend (uitslag 2-6, meen ik). Dit keer betrof het hun tweede team dat in deze poule nog puntloos was na drie wedstrijden. Hollandia JO13-2 kwam niet op volle sterkte helemaal naar Bovenkerk, want aanvulling uit JO13-1 en JO12 was nodig om compleet aan de aftrap te staan.

Op papier derhalve een tegenstander die “te doen” moest zijn voor Roda, maar toch was besloten om een wat voorzichtigere tactische aanpak te hanteren. Kleine vertraging nog voorafgaand aan het duel. De in mooi oranje/zwart gestoken scheidsrechter van dienst was de vlaggen vergeten, waarna beide assistenten ook nog een ouderwetse Engelse linesmen opstelling verkozen. Kom maar efkes van kant wisselen heren! Toen zij eenmaal op de juiste plek stonden kon 6 minuten later dan geprogrammeerd worden begonnen. Ook opvallend trouwens dat de Hollandia staf zich nogal thuis voelde en in de Roda dug-out plaats nam. Roda dus op de gastenbank waar Max, Mylan en natuurlijk de helaas geblesseerde Pablo plaats namen. Mert kreeg daardoor het eerste deel de gele aanvoerdersband om zijn arm geschoven.

Roda start goed als Joris Mik na 1 minuut diep stuurt alleen richting doelman, maar helaas gaat zijn inzet voorlangs. Geen 1-0 dus en daarna wat kleine kansjes voor Hollandia. Cas breekt attent een aanval af en Steijn redt op een schot van te ver recht in zijn handen. Iets later moet Daniel voor opruiming zorgen als een hoge bal mede door de laagstaande zon over alles en iedereen in de loze ruimte valt. Als Maurinho van links voorgeeft krijgt Roda een tweede kans. De door een verdediger doorgekopte bal kan niet worden gecontroleerd in de 16, dus nog geen score voor de thuisploeg. Het spel is van beide kanten in die fase rustig. Roda zoekt kalmpjes de opbouw. Hollandia probeert het heel even, maar verder dan 2 corners en een schot op Steijn komt het niet. Ed wisselt na een kleine twintig minuten. Maurinho en Joris gaan naar de kant, waarop Max op 10 komt te staan. Daan wordt rechtsbuiten en Mik verhuist naar links. Het voorzichtige opbouwen wordt wat losgelaten en met meer druk en meer diepte in het spel wordt Roda gevaarlijker. Met schoten wil het alleen niet echt lukken vandaag. Bijna allemaal te slap en krachteloos, zo ook een poging van Mert van buiten de 16. De volgende aanval is het wel raak. Daan geeft voor vanaf de rechterkant en vindt Ersan wiens poging met links de doellijn net weet te passeren. 1-0 in de 19e minuut! Nog een goede aanval over rechts. Een mooie combinatie over diverse schijven biedt Max de kans, maar ook zijn poging met links mist precisie en kracht. Hollandia komt er nog maar spaarzaam uit. Maxim helpt hen daarmee een handje als hij met veel man voor de bal balverlies lijdt. Hij herstelt zijn fout echter perfect en verdient op onze achterlijn zelfs een doeltrap. Even later moet ook Cas zichzelf corrigeren, maar gevaarlijk wordt Hollandia niet. Roda probeert het via een schot van Alex en vooral een schitterende kopbal van Ersan, die jammerlijk op de paal belandt. Een nieuw schotje van Max nadat hij de bal handig over zijn tegenstander wipt is een makkelijke prooi voor de keeper, maar zijn volgende steekpassje op Daan is van grote schoonheid. Hij prikt de bal achter de verdediging en geeft Daan een bijna niet te missen kans. Die laatste maakt graag gebruik van dit buitenkansje en de 2-0 is een feit. Voor rust komt Hollandia er nog een keertje gevaarlijk uit na wat nonchalance in de Roda verdediging. Steijn weet de lob gelukkig prima te keren en met de 2-0 tussenstand wordt de rust bereikt.

Na de rust een gezapig begin van de tweede helft, die ook voornamelijk op de helft van Hollandia wordt gespeeld. Kansen worden er in het derde kwart amper gecreëerd, maar gelukkig ook niet weggegeven. Centraal achterin heerst Mylan en op de flanken geven Cas en Daniel niets weg. Het is vooral rommelig met veel duels op het middenveld. Daarna komt Roda er wel weer veelvuldig door, vooral via de flanken, bediend door Mert, Maxim en Alex. Ersan gaat over rechts goed door, maar zijn voorzet wordt door Mik niet tot doelpunt gepromoveerd. Ook een schot van die laatste, een kopbal van Alex na een corner en een poging van Ersan worden helaas niet in doelpunten omgezet. Net als vorige week wordt Maurinho rechtsachter geposteerd en vervangt hij Cas. Joris komt op de plaats van Daniel op links. Nog steeds geen extra doelpunten voor Roda. Ook niet als Daan Ersan in stelling brengt, Alex een vrije trap mag nemen, Max uithaalt en Alex hard inkopt na weer eens een corner. Prachtig gered door hun keeper, dat dient gezegd. Hollandia laat alleen nog van zich horen als Steijn na een wat korte terugspeelbal wordt geattaqueerd. Gelukkig zonder blijvende schade. Dan eindelijk toch de verdiende 3-0 in de laatste 10 minuten. Hoe precies, dat is mij helaas even ontgaan. We houden het maar op een frommelgoal, maar die tellen gelukkig ook en Ersan was degene die het beslissende tikje gaf. Daar is geen discussie over. Nog meer kansjes en mogelijkheden. Daan mikt een vrije trap op het hoofd van Mik. Alex stuurt Daan diep; ook zijn shot mist kracht en Ersan komt nog 1 op 1 voor de keeper, maar verder dan weer een corner komt hij niet. Dan toch de 4-0 als die corner door Mik niet goed genoeg door de keeper kan worden verwerkt en de rebound voor Ersan is, die zo zijn hattrick voltooid.

Met 4-0 en drie punten een goed resultaat, maar als het vizier beter afgesteld had gestaan hadden misschien de dubbele cijfers wel kunnen of moeten worden bereikt. Met 9 uit 4 is een met Maarssen gedeelde tweede plek het gevolg. Pancratius staat na hun nipte 1-0 overwinning op datzelfde Maarssen zonder puntverlies alleen bovenaan in de hoofdklasse -B.