• Saturday Matchday… en wat voor eentje!? Een onvervalste kampioenswedstrijd met vooraf in theorie zelfs nog 4 ploegen die er met de titel vandoor zouden kunnen gaan. Het verschil in puntenaantal tussen de nummers 1 en 2, RODA ’23 en Reiger Boys en 3 en 4 Argon en Volewijckers bedraagt slechts 1 punt, maar RODA zoals bekend met een ruim beter doelsaldo van +12 t.o.v. de echte concurrent Reiger Boys. Voordeel was dat zij eerder deze ochtend al aan moesten treden tegen Diemen, waar RODA eerder dit seizoen met zeer ruime cijfers van had gewonnen. Ergens in het achterhoofd moest dus ook nog rekening worden gehouden met een scenario dat Reiger Boys flink zou huishouden. Toen een ruststand van 2-1 in hun voordeel doorkwam was dat gevaar echter wel geweken. De eindstand in Heerhugowaard werd uiteindelijk 5-1 waardoor winst met het kleinst mogelijke verschil voor RODA genoeg zou zijn voor de titel. Dan moest dus eerst nog wel even gewonnen worden van nummer drie Argon. Sowieso al geen makkie, maar ook nog de ploeg met het minste aantal tegendoelpunten van alle ploegen: 9 slechts tot deze wedstrijddag!

  Vooraf nog een zorgelijke blik naar de leeftijd van de scheidsrechter die op deze toch wat beladen wedstrijd was gezet. Met slechts 14 lentes jong en speler van AFC JO15-1 zondag twee jaar jonger dan de onzen! Klein, jong, maar met een persoonlijkheid waar menig scheidsrechter op dit niveau jaloers op zou mogen zijn.

  Dan de wedstrijd zelf. Die begin nadat op de Trap een elftalfoto is gemaakt van de complet selectie. Behalve Adam dan, want van hem is dit kalenderjaar helaas amper nog iets vernomen! RODA begint met enkele wisselingen t.o.v. vorige week tegen Aalsmeer. Jaheim was terug van vakantie en begint op linksachter, Daan staat weer op het middenveld geposteerd doordat Mylan samen met Joris het centrale duo vormt. Rave is net als vorige week rechtsachter en ziet captain Alex, Daniel en dus Daan een linie vóór zich verschijnen. Voorin staan Mik en Ersan als altijd vertrouwd op links en in het centrum, dit keer op rechts geflankeerd door Dave omdat Imran door een onwillige hamstring niet heeft kunnen trainen en geen hele wedstrijd kan spelen. Hij begint wel op de bank, die trouwens druk bezet is met alle aanwezigen. Alleen Cas, Ronil, Alex jr, en Luuk maken van hen kans op speelminuten.

  RODA zoekt direct de aanval en Argon probeert het via vooral lange ballen op hun sterke en goede nummer 9, die op vele plekken op het veld terug te vinden is. Na 6 minuten een eerste schotje van de opgekomen Rave, dat ruim naast gaat. RODA neemt uiteraard het initiatief, want voor Argon staat er behalve de derde plek en de eer niet heel veel meer op het spel. In de twaalfde minuut wel een enorme kans voor de gasten. Een aanval dwars door het centrum wordt gelukkig voor RODA naast geschoten.

  RODA zet er ondanks het meerdere balbezit qua kansen niet heel veel tegenover. Mik en Dave komen er beiden een paar keer goed langs op de flanken, maar hun voorzetten vinden steeds geen afmaker. De eerste echt grote kans is voor Ersan als Daan hem vrijspeelt in het centrum na een mooie RODA aanval die van links naar rechts loopt. Ersan wordt echter wegens buitenspel afgevlagd. Na de eerste drinkpauze een tweede grote mogelijkheid voor RODA. Ersan wordt buiten de 16 op zo’n 11 meter van de achterlijn gevloerd. Mik zet zich achter de bal die over de keeper, maar helaas op de lat terug het veld in caramboleert. Een minuut later een vergelijkbare situatie aan de andere kant, iets verder van de goal. Mylan probeert het met een curve, maat die bal gaat voorlangs. Argon komt er slechts met mate echt uit. Een vrije trap wordt in de doelmond weggekopt door Mylan en al eerder heeft Steijn na een corner de bal met zijn vuist het veld in gebokst. Met nog een dikke vijf minuten te gaan weer een aanval van de ene naar de andere kant. Daan vindt uiteindelijk Dave, maar diens voorzet kan net Ersan niet in stelling brengen. Het laatste wapenfeit voor rust komt op naam van Daniel, maar diens schot zwaait enorm af en kan zelfs nog binnen worden gehouden bij de zijlijn.

  In de rust de tips om te gaan voetballen, meer uit de duels te blijven en het geduld te bewaren. Argon kan of wil niet en wij scoren tenslotte altijd, dus die goal komt toch wel. Wel een wissel. Imran komt het veld in voor Dave en gaat op rechts voor gevaar en dreiging zorgen. De beste kans voor RODA is al na een minuut. Daniel, Alex en Ersan combineren over de as, waarna de laatste Daan in stelling brengt. De goed uitgekomen keeper weet Daan’s bekeken poging helaas nog na te tikken. RODA blijft druk zetten en houdt Argon ver van het eigen doel. Jaheim, Rave, Mylan en Joris geven amper tijd en gelegenheid aan hun tegenstanders om verder te voetballen en met enige regelmaat wordt ingeschoven vanuit die verdediging. Jaheim probeert het met een hoog schotje van te ver, Alex probeert het hoofd van Mylan te vinden bij zijn vrije trap door het midden en Daan steekt Imran weg. Ook hij kan jammer genoeg geen afmaker vinden in of rond de 16. Aan de andere kant wel een enorme kans voor Argon. Jaheim wordt afgetroefd door zijn directe tegenstander die vrij voor Steijn kan afdrukken. Zoals zo vaak een op een dit seizoen weet Steijn op zijn Neuer’s met de knie redding te brengen en RODA in de wedstrijd te houden…!

  We zitten inmiddels op drie kwart van de wedstrijd. Alex neemt nog een vrije trap die hoog over gaat en daarna is het tijd voor de laatste drinkpauze.

  Argon wordt slordiger. RODA heeft de bal steeds heel snel weer terug en probeert druk te houden. Net te vaak wordt echter de lange, hoge bal gehanteerd terwijl de mogelijkheden er vooral voetballend zijn. Héél langzaam komen er toch wel weer kansen. Daniel vindt de opgekomen Mylan over links. Die bereikt Mik, maar diens te gehaaste schot gaat over en naast. Argon neemt nogal de tijd voor de doeltrap, maar de scheids lijkt hier prima het oog op te hebben en checkt zijn stopwatch. Even later biedt Daan Mik de kans, maar dit keer is zijn shot te slap en kan de bal makkelijk door de keeper worden opgeraapt. Met nog maar een kwartier te spelen begint de tijd te dringen en inmiddels belt Reiger Boys elke vijf minuten naar de ontvangst om te vragen hoe de stand is.

  Nog maar 13 minuten op de klok. De HJO werpt langs de kant een blik in zijn glazen bol en ziet dat het goed komt! Een doeltrap van Steijn wordt door Alex doorgekopt op Mik die van voor de middenlijn oprukt. Na een combinatie met Daniel een Ersan krijgt hij de bal terug, lijkt deze te verspelen, maar zet dan aan voor een dribbel richting 16. Hij sleept de bal langs zijn tegenstander en plaatst de bal vervolgens onder de keeper door in de lange hoek. Eindelijk de bevrijdende 1-0, negen juichende spelers snellen naar de doelpuntenmaker en de tribune ontploft!!!

  Blijkbaar is Argon wat wakker geschud en lijkt na de aftrap aan te zetten voor een tegenoffensief. Alex kopt een lange bal weg in de doelmond en de opvolgende corner wordt wederom in de 16 met het hoofd weggewerkt. Reneal wisselt. Alex jr. en Cas komen in het veld voor Daan en Jaheim. Argon krijgt een vrije trap na een overtreding van Alex op zo’n 25 m van het doel die hem geel oplevert. Rave kopt de hoge bal weg. De tribune houdt de adem in als voor de rebound wordt aangelegd, maar de scheidsrechter heeft een handsbal gesignaleerd. Argon gaat achterin 1 op 1 spelen en wil de gelijkmaker forceren. Bij RODA valt een aantal spelers inmiddels om met kramp. Met nog maar een paar minuten op de klok worden de ruimtes groter en kan RODA de diepte zoeken. Een doeltrap van Steijn wordt door Daniel doorgekopt op Ersan die vervolgens Mik wegstuurt. Hij weet tot een schot te komen, dat echter met een prachtige sliding tot corner wordt gedegradeerd. Nog maar een minuut te spelen hoewel de klok inmiddels al 80 minuten aangeeft. De drinkpauze en ander klein oponthoud geeft de arbiter genoeg redenen om wat tijd bij te trekken. Argon krijgt nog een vrije trap vanaf links op het middenveld en geeft zich nog niet gewonnen. De keeper gaat in een uiterste poging nu zelfs mee naar voren. De afgeslagen bal komt voor de voeten van een Argon speler, maar Mylan gooit lijf en leden en zijn ziel en zaligheid in de strijd en weet het schot op schitterende wijze te blokken. Aan de andere kant nog een mogelijkheid. Daniel maakt een panna op de rand 16, bereikt Rave die dreigt, draait en uithaalt. De bal verdwijnt rakelings langs de voor RODA verkeerde kant van de paal naast het doel. Ersan heeft krampaanval nummer twee en wordt gewisseld voor Ronil. Die mag de bal niet eens meer aanraken, want na de doeltap fluit scheidsrechter De Wolff voor de laatste keer en mag JO17-1 zich kampioen van Divisie 7-A noemen.

  Het publiek op de tribune wordt door de spelers op het veld bedankt waarna in de kleedkamer en in de tent een klein feestje wordt gevierd, inclusief een natje en een droogje en de traditionele kampioens-taart en toespraken van de trainers en de HJO. Van harte jongens; het was weer een mooi jaar!!!