• JO13-2007 houdt alle kansen op het kampioenschap in eigen hand

FC Almere JO13-2007-1 - Roda ’23 JO13-2007-1 1-8 (1-3)

Medio mei. Tijd voor finales en het uitreiken van de prijzen. Het mooie kampioenschap en de dito bekerwinst van Ajax, inclusief prachtige huldiging doet naar meer smaken wat ondertekende betreft. Voor JO13-2007-1 zijn er nog twee finales te spelen alvorens het zilverwerk wordt uitgereikt. Twee keer winnen en de buit is binnen. Makkelijk zal het niet zijn, want volgende week wacht de nummer drie in verliespunten Victoria, maar eerst moet FC Almere nog opzij geschoven worden. Geen eenvoudige opgave, want een blik op hun uitslagen leert dat het alle kanten op kan. Winst op Victoria en een ruime overwinning op Kampong, maar dik verlies tegen Hoofddorp daarentegen en in het algemeen opvallend veel doelpunten tegen.

Almere was dit weekend ivm diverse werkzaamheden en moeilijk bereikbaar. Diverse omleidingen onderweg zorgden er daarom voor dat een groot deel van de spelers met vertraging op het lommerijk gelegen Sportpark De Marken aankwam. Iets later dan gewoonlijk kon daardoor op een smal strookje droog gras aan de warming-up worden begonnen. Daarvoor de tactische tips en aanwijzigingen van Yosri, maar de nadruk ligt meer dan anders op winnen en minder op de manier waarop. Even voor elven volgt dan onder het genot van een heerlijk lentezonnetje het eerste fluitsignaal.

Het normaal in het groen spelende FC Almere mag in hun rode reserveshirts aftrappen waarna Roda direct druk zet. De eerste lange bal van Almere leidt tot wat gevaar voor het doel van Steijn, maar meer dan twee corners levert het hun vooralsnog niet op. Aan de andere kant voor het vijandelijke doel is de eerste echte kans voor Mylan, die een corner vanaf rechts net naast kopt. De ploegen zijn in dit deel van de wedstrijd goed aan elkaar gewaagd, maar slordig uitverdedigen aan Roda kant zorgt voor een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg. Deze achterstand slaat Roda even om het hart waardoor het enige tijd tegen zichzelf voetbalt. De onderlinge verwijten en het gemor maken gelukkig snel plaats voor kansen. Twee pogingen van Mert gaan nog naast waarna Maxim en Cas plaats maken voor Jay en Thijmen. Daarna moet Steijn nog even aan de bak na een nieuwe uitval van FC Almere, maar dan is het Roda wat de klok slaat en wordt de score volledig omgedraaid. Max stuurt Mik diep die de bal langs de keeper en vervolgens in het doel werkt. Opluchting bij alles en iedereen op en langs het veld wat Roda is en nog meer als Mert langs de lijn Maurinho wegstuurt. Hij snelt op de vleugel langs zijn man en geeft Mik middels een prachtige voorzet voor het doel een bijna niet te missen kans. Een aanval uit het boekje zoals Tom dat in de app al aangaf en de verdiende 1-2 voorsprong voor de gasten. Drie minuten later is het zelfs al 1-3 als Mik vanaf rechts zijn derde op rij in één helft en dus een hele echte officiële hattrick scoort. Weggestuurd door Maurinho schiet hij de bal strak, hard en hoog over de te ver uit zijn doel staande doelman heen. 1-3 is de comfortabele voorsprong. Voor rust wordt het bijna nog 1-4 maar Maurinho krijgt net te weinig tijd om tot een goed schot te komen. Corner, maar die laat de fantastisch leidende jonge scheidsrechter niet meer nemen en dan gaan we rusten in Almere.

De limo wordt door Maxim verzorgd op een rustig plekje in de schaduw langs het veld. Net als vorige week weer veel wisselingen qua posities in de tweede helft. Jaydan vervangt Daniel links op het middenveld en Maurinho wordt rechtsachter geposteerd om het gevaar van de grote en snelle linksbuiten te neutraliseren. Multi inzetbare Thijmen komt daarom even als rechtsbuiten te spelen om later weer linksachter te worden. Roda gaat na rust op de ingeslagen weg verder. Na twee eerste kansjes van Mik en Max is het na wat gerommel in de 16 Max die de bal keurig in de rechterhoek schuift. Almere probeert nog wat terug te doen. Dat moet vooral van hun twee sterkste spelers komen: de eerder genoemde linksbuiten en de handige en snelle spits. Die laatste komt nog in de buurt van een doelpunt. Na een mooie aanname schampt zijn schot de bovenkant van de lat. Verder komt FC Almere niet, want Roda doet de boel op slot. Steijn krijgt alleen nog wat terugspeelballen te verwerken en Joris en Pablo, en later ook Daniel, heersen weer in het centrum van de verdediging. De backs Mylan, Thijmen, Cas en Maurinho doen daar zeker niet voor onder. De wedstrijd is na de 1-4 wel gespeeld en Almere geeft veel ruimte weg waar Roda dan wel weer raad mee weet. Cas staat inmiddels rechtsbuiten en Maxim in de spits. Een van de mooiere aanvallen van vandaag vanaf links komt na een mooi overstapje van Jay bij Cas terecht. Na een-tweetje met Maxim weet Cas de bal leep langs de keeper te werken. 1-5 derhalve en nog is het niet genoeg. Nadat meerdere pogingen om Cas diep te sturen stranden, wordt hij nu wel bereikt. Zijn schot richting linker benedenhoek kan door de keeper nog worden gestopt, maar Mik is meegelopen om de trekker alsnog over te halen. Even later mag hij zijn vijfde doelpunt maken als Mert hem vrij voor de keeper zet. 1-7 en tenslotte mag Maxim de 1-8 einduitslag bepalen als hij de bal goed beschermend zijn tegenstander te snel en te slim af is. Een meer dan verdiende overwinning al zag het daar de eerste minuten niet eens naar uit. De punten gaan mee naar Bovenkerk en om kampioen te worden volgt volgende week de laatste finale voor onze mannen. Nog één keer knallen en vol gas tegen Victoria thuis om 9:00 u op veld 1. De jongens kunnen hiervoor alle steun gebruiken, dus we hopen zo veel mogelijk supporters langs de lijn te mogen begroeten.