• Op de eerste heerlijk warme dag van het jaar mochten we voor de derde keer in twee seizoenen aan het eind van de middag bij en tegen het tweede JO17-team van de Koninklijke HFC. Meerdere tegenvallers vooraf. De uitslag van Reiger Boys - Volewijckers valt uit in het voordeel van de Amsterdammers, waar gehoopt was op puntverlies. De voorbereiding liep wat in de soep omdat een aantal rijdende ouders flink wat oponthoud had door een niet meewerkende brug over de Ringvaart. Daarnaast ook personele problemen. Naast de bekende langdurig geblesseerden waren Alex, Cas, Jaydan en Joshua niet van de partij, hoewel aanvoerder Alex zijn team vanzelfsprekend kwam ondersteunen. Zijn band verhuisde naar de linkerarm van Daniel. Extra versterking kwam er net als bij de vorige wedstrijd vanuit de O16, via Alex en Tannin, waarbij de eerste eerder al liefkozend omgedoopt werd tot “Kleine Alex”. Hij werd ondanks dat hij al een wedstrijd in de benen had naast Daan en Daniel op het middenveld geposteerd; Tannin begon naast Ronil op de reservebank.

  Beginnend met een 4-3-3 opstelling stonden achterin Rave en Joris in het centrum en Jaheim en Mylan als wingbacks, zoals je dat tegenwoordig schijnt te moeten noemen. Voorin begonnen Mik en Imran op de flanken en Ersan vertrouwd in de punt van de aanval, maar vooraf werd wel rekening gehouden met een 3-5–2 van de tegenstander waarbij Joris dan een linie zou doorschuiven.

  Na de korte bespreking en dito warming up werd iets later dan het geplande tijdstip van 16:00 u begonnen. Ersan begon met het te kleine nummer 7 shirt van Ronil aan de wedstrijd omdat hij het verkeerde shirt had meegenomen vanuit de kleedkamer. Gelukkig kon dit snel worden opgelost en kon er echt worden begonnen. De verhoudingen waren al snel duidelijk, wat ook niet gek is na de eerdere uitslag in RODA’s voordeel van 1-5 in november. Binnen 10 minuten wat speldenprikjes met 2 kansjes voor Mik. De eerste voorlangs en de tweede na goed te zijn diep gestuurd door Alex vanuit de middenlinie. Er wordt vaker dan gepland diepte gezocht, maar de ruimte achter de laatste linie was terecht te uitnodigend. De wind schuin tegen speelde helaas net een iets te grote rol waardoor HFC vaak op tijd kon ingrijpen. Toch is het wachten op de openingsgoal. Mylan kopt naast na een corner van Daan vanaf rechts, Daniel probeert het met een schot vanuit de tweede lijn. Alex strooit met passjes en vindt Ersan, maar die vindt op zijn beurt de prima keeper op zijn weg. Zet HFC hier dan helemaal niets tegenover? Eh.. eigenlijk niet echt. Joris en Rave heersen in het centrum en ook aan de zijkanten wordt elk gevaar afgewend door Jaheim en Mylan die zich bovendien ook met de aanval bemoeien. Het enige noemenswaardige gevaar komt na een vrije trap, die door en via de benen van - ik meen - slechts een corner oplevert voor de thuisploeg.

  Na een klein half uur is het dan toch raak. Ersan schiet hard raak als hij de bal voor zijn voeten krijgt van een tegenstander. Vier minuten later wederom een kans voor hem als hij via Alex en Mik wordt bediend. Naast helaas en ook gaat de vlag omhoog voor buitenspel. Daarna even een korte pauze als Rave wat licht is in zijn hoofd en er dankbaar gebruik wordt gemaakt voor een onverwacht drinkmoment. Niet voor iedereen natuurlijk, want de ramadan duurt nog enkele dagen. Nog niets van te merken bij Ersan en Imran, terwijl die ’s morgens amper tot niets hadden gegeten!

  Na de break een enorme kans voor Daan als hij na goed doorgaan van Ersan wordt aangespeeld. Langs de kant werd deze al geteld, maar de poging met links rolt toch langs de paal over de achterlijn. RODA geeft dan wel niets weg, maar een tweede treffer deze helft zou toch wel zeer welkom zijn. Die komt er gelukkig dan toch ook als Imran de goed doorbewogen Daniel aanspeelt waarna deze de doelman kansloos maakt met zijn droge schuiver. 0-2 en tijd voor limonade. Lastig te vinden die versnapering. In het clubhuis wordt alles in gereedheid gebracht voor het laatste reünistendiner in het huidige onderkomen. Met een bezoekende vereniging die gewoon een wedstrijdje komt spelen lijkt niet veel rekening te zijn gehouden… Als de limo toch nog wordt ingeschonken wordt direct opgegaan voor het tweede bedrijf. Wel de tips vanuit de coaches om wat meer geduld te betrachten en de tegenstander voetballend moe te spelen. Dan komen die kansen tenslotte vanzelf.

  Eenzelfde spelbeeld als in de eerste helft met dit keer de wind meer in de rug waardoor Steijn ogenschijnlijk alleen wat terugspeelballen krijgt te verwerken. RODA creëert wel het een en ander. Kansen zijn er voor Mik, Daan en Ersan, maar zij schieten of te hoog of vinden de keeper op hun weg. Reneal wisselt. Mik verlaat het veld voor Tannin waardoor Imran naar linksbuiten verhuisd en Daan naar de rechterkant. Dan de mooiste aanval van vandaag. Alex vindt Daan aan de rechterkant en zijn lage voorzet bereikt Ersan die alleen zijn voet er nog maar tegenaan hoeft te zetten. 0-3 en uit het boekje! RODA combineert er (te) lustig op los. Tannin bereikt Ersan door het midden, maar weer is de keeper spelbreker.

  Weer wordt er gewisseld. Mik komt ter vervanging van Imran het veld in en even later mag Ronil zijn opwachting maken voor de moegespeelde Alex. Daan zakt daardoor weer een linie terug. HFC kruipt langzaam wat uit haar schulp. Een gevaarlijke bal voorlangs en een vrije trap zijn de eerste momentjes, maar als Jaheim na een overtreding in de 16 de scheidsrechter geen keus laat voor een strafschop te fluiten gloort er wat meer hoop voor de Haarlemmers: 1-3. RODA lijkt er echter korte metten mee te maken als Ersan op aangeven van Mik RODA’s vierde en zijn tweede maakt. De assistent heeft helaas buitenspel genoteerd en dus gaat dit feest niet door. HFC zet even aan, krijgt geloof, maar uit dit op een vervelende manier via hun spits. Na een felle sliding van Mylan op de bal slaan bij hem de stoppen even door en grijpt en duwt hij Mylan bij de nek. De scheidsrechter die volgens de bank vaak wat flauw en overdreven floot is onverbiddelijk en trekt de terechte rode kaart. Dat had de HFC leiding ook al wel gezien en hadden hem reeds naar de bank gehaald. Even is het onrustig in en om het veld, maar gelukkig bedaren de gemoederen weer net zo snel. De wedstrijd is nu helemaal gespeeld al moet Steijn met een supersafe uit zijn doel komend nog wel een tegentreffer voorkomen. RODA is duidelijk de betere ploeg en trekt aan het langste eind en zet na een prima diepe bal van Rave op Ersan alsnog de einduitslag op 1-4.

  Volgende week alweer de een-na-laatste thuiswedstrijd dit seizoen tegen medekoploper FC Lisse. Medekoploper? Hoe dan? De uitslag van Reiger Boys-Volewijckers was waarschijnlijk verkeerd ingevuld in de voetbal.nl appen dus staat RODA 1e op doelsaldo (+25) en heeft het samen met FC Lisse (+12), Reiger Boys (+11), Volewijckers (+7) en Argon (+6) 5 verliespunten, hoewel voor Argon nog een gestaakte wedstrijd tegen HFC moet worden verwerkt. Nog 4 finales!