• Na de zwaarbevochten overwinning op Bloemendaal van afgelopen dinsdag stond wedstrijd 6 op deze zonnige zaterdagochtend in Bovenkerk op het programma. Tegenstander is Voorschoten, de koploper en gezien de lastige uitwedstrijd van vijf weken terug moest RODA flink aan de bak. We zijn inmiddels op de helft van deze competitie en hebben de kansen in eigen hand. Of de jongens hier ook van doordrongen zijn is een beetje de vraag, want slechts 7 spelers weten zich op het afgesproken tijdstip van kwart voor 10 te melden bij het technische duo. Cas hoort daar natuurlijk niet bij, want die zit dit weekend op Texel van het zonnetje en zijn opa en oma te genieten. Met Ersan, Finn en Mylan en eventueel Maxim, die vanaf nu voornamelijk met de JO17 zal meedoen, hebben we dan vier beginnende wissels op de bank.

  RODA begint rustig aan de wedstrijd en probeert al rond spelend een gaatje in de te nemen vesting te vinden. Helaas kunnen de groengele gasten al na vijf minuten profiteren van een foutje als na balverlies rond de middenlijn een hunner aanvallers op Steijn afgaat. Joris probeert als altijd nog in te grijpen, maar lijkt wat weg te glijden of te struikelen waardoor de spits vrij baan heeft en de bal via en door de benen van de goed uitkomende Steijn wordt geschoten. Twee minuten later probeert RODA de stand weer gelijk te trekken als Imran een lange voorzet vanaf rechts geeft. Alex’ volley gaat helaas heel ruim over en dus geen treffer voor de thuisploeg.

  Net als in de uitwedstrijd, toen RODA ook op achterstand kwam, zijn de stellingen nu ingenomen. RODA probeert aan te vallen en Voorschoten probeert er met snelle en gevaarlijke aanvallen uit te komen. RODA komt er moeilijk doorheen bij deze tegenstander en blijft ook vaak te lang aan een kant hangen in plaats van dit af te wisselen en de ruimte te zoeken. De druk van JO15 neemt wel steeds meer toe en een doelpunt lijkt in de lucht te hangen. Verder dan corners komt het echter nog niet en de Voorschoten goalie wordt ook amper echt getest. Ronil probeert het met een schotje en een schamp kopbal van Max na een vrije trap van Jaydan gaat net naast. Een volgende poging van Max, nu een shot met links gaat langs dezelfde paal naast en zijn mooiste poging daarna had zeker beter lot verdiend. De voorzet van Imran neemt ie met de borst aan en het vliegende schot wordt helaas, maar prachtig gered door de keeper. Hierna gaat het RODA briesje wat liggen en komt het amper tot aan de vijandelijke 16. Voorschoten blijft er af en toe gevaarlijk uitkomen, maar steeds weet RODA via Daniel, Pablo en Joris hierop het juiste antwoord te vinden. Soms zelfs door lichte en vroege overtredingen, waardoor Alex en Max wel op hun tellen moeten gaan passen. Terwijl het scorebord naast de 0-1 stand op 17 minuten blijft staan gebeurt er in aanvallend opzicht weinig meer in de eerste helft. Steijn moet wel nog aan de bak. Hij houdt het verschil met twee goede reddingen op maar 1 doelpunt achterstand en wordt daarbij nog aan het hoofd geraakt in het doelgebied. De scheidsrechter besluit vooralsnog zijn kaarten op zak te houden.

  In de rust de tijd om wat orde op zaken te zetten. Meer focus, meer wisseling van kanten en de ruimte gaan zoeken; niet de drukke trechter in. Ersan vervangt de tweede helft Joshua in de spits en Imran gaat aan de buitenkant op rechts spelen, waar Ronil plaats voor hem maakt. Finn komt dan weer op de plek van Imran terecht en iets verdedigender neemt Mylan de plaats in van Alex.

  Na de pauze is de eerste kans voor de gasten, maar Steijn redt wederom tot twee keer toe prima met een corner tot gevolg die verder tot niets leidt. Dezelfde stellingen als in het eerste bedrijf worden ingenomen: RODA op de vijandelijke helft en de tegenstander die probeert er snel uit te komen. Langzaamaan wordt het spel wat fysieker en worden er wat meer overtredingen gemaakt. De wat op leeftijd zijnde scheidsrechter - hij had met gemak de opa van de jongens kunnen zijn - overziet het allemaal voornamelijk van rond de middencirkel, maar lijkt te veraf te staan om echt alles op waarde te kunnen schatten. Overtredingen van beide kanten worden lang niet altijd gezien, maar een vrije trap nemen als de bal nog net niet helemaal stil ligt is uit den boze. Over verbaal reageren langs en in het veld maar te zwijgen. Eentje van de oude stempel dus, maar ja, zonder arbitrale leiding kan er überhaupt niet worden gespeeld.

  RODA probeert het via Mik met een schotje, die daarna een vrije trap richting het hoofd van Mylan mikt, maar die kan de bal niet genoeg van richting doen veranderen om gevaarlijk te worden. Yosri wijzigt de plannen iets. Imran en Mik wisselen van kant en Maxim komt voor Daniel als er nog een dikke 20 minuten te spelen zijn. Maxim mag meteen een vrije trap nemen, die wederom op het hoofd van Mylan belandt. Zijn harde kopbal raakt helaas slechts de lat en RODA mag verder op zoek naar een verdiende gelijkmaker. Niet veel later is het toch raak als Imran via via de bal krijgt, zichzelf ruimte biedt en keihard en met zichtbare frustratie de bal keihard langs de verbouwereerde doelman schiet. Direct na de aftrap is Voorschoten alweer gevaarlijk, maar het schot gaat voorlangs en vervolgens wordt de corner door Max uit de 16 gekopt. Een minuut later weer een grote kans voor RODA en zoals in de rust bedoeld. Een aanval van links naar rechts van Imran, naar Maxim naar Mik die te woest uithaalt en over schiet. De diepgaande Ersan biedt Max terugleggend een kans, maar zijn schot gaat naast. Aan de andere zijde komt Voorschoten er weer uit, maar gelukkig lobt hun spits de bal ruim over, maar het zorgt er wel voor dat met samengeknepen billen de rest van de wedstrijd wordt uitgezeten. Het is zeker niet goed van beide kanten, maar spannend is het wel. RODA wisselt nog aanvallend met Joshua voor Jaydan, maar langzaam komt het besef dat een gelijkspel altijd beter is dan verliezen. Voorschoten ken niet van je winnen, maar je ken er wel van verliezen, zoiets…? Vrij naar JC uiteraard. Richting einde van de wedstrijd moet de scheidsrechter drie keer optreden. De eerste twee keer maakt hij de juiste keuze en geeft hij een Voorschoten speler geel na het wegtrekken van Joris en daarna dezelfde prent aan Joshua als hij net iets te enthousiast doorloopt op de keeper. De derde keer, echt vlak voor tijd, laat hij na om te fluiten voor een strafschop als Imran rommelend in de 16 onreglementair wordt gevloerd. De scheidsrechter zou later zeggen dat hij ‘m niet durfde te geven. Arbiters op leeftijd zijn ons blijkbaar niet goed genoeg gezind, maar met een gelijkspel valt uiteindelijk wel te leven.

  Opmerkelijk feitje in de stand na deze wedstrijd. Een koploper met een negatief doelsaldo en de hekkensluiter met +3. RODA met de minste verliespunten, dus op naar de volgende wedstrijd, dinsdag uit tegen Lisse. Hopelijk kan het onverdiende verlies van de thuiswedstrijd dan worden goedgemaakt en de koppositie worden overgenomen van de tegenstander van vandaag.