• FC Lisse JO14-1 – Roda ’23 JO14-1 5-0 (4-0)

Op de eerste zaterdag in oktober stond voor JO14-1 de uitwedstrijd tegen de nog ongeslagen koploper FC Lisse op het programma. Ongeslagen met dien verstande dat de gestaakte wedstrijd van vorige week tegen ARC nog niet meegeteld was. Een wedstrijd met maar liefst drie rode kaarten voor FC Lisse zelfs. Mooi meegenomen voor Roda zou je zeggen, maar die wedstrijd tegen ARC was nog niet uitgespeeld en de schorsingen derhalve nog niet geldig. De thuisploeg mocht daarom gewoon in de sterkste opstelling ten tonele verschijnen.

Sinds deze week een verandering in de technische begeleiding. Rowan heeft helaas te kennen gegeven een stapje terug te doen i.v.m. werk- en privéomstandigheden. Gelukkig is er snel een vervanger in de persoon van Daan Baert, die voortaan bij uitwedstrijden de coaching voor zijn rekening zal nemen en ook bij het grootste deel van de trainingen Johan zal assisteren. Welkom bij de groep Daan en klasse dat je deze taken op je wilt nemen.

Vooraf het tactische praatje door Johan in de kleedkamer, welke met moeite wordt gevonden in het doolhof van eenrichtingsverkeer gangetjes. Eerst nog even wachten op Imran die wat moeite heeft met het aantrekken van zijn schoeisel, maar dan kon worden verteld dat dezelfde tactiek als vorige week wordt gebruikt en waarop deze week weer is getraind. Daarna richting veld voor de warming-up en een scheids in nood omdat de Wedstrijdzaken app niet kan worden geopend. Iets later dan gepland kan dan toch worden afgetrapt voor de wedstrijd op het hele echte gras van veld 2. Roda start met 13 man op het wedstrijdformulier. Gelukkig is Daan weer bereid ons te helpen, maar moeten de geblesseerden Mik en Pablo (zonder gips inmiddels) door de nieuwe Corona maatregelen thuis afwachten. Geen thuispubliek door diezelfde regels en daarom qua publiek wel alvast een overwicht van Roda kant.

Lennert begint door last van zijn rug toch als eerste wissel en neemt samen met Daan plaats in de dug-out. Daniel, terug uit quarantaine, begint daarom alsnog in de basis, maar gelukkig mag er weer worden doorgewisseld en komt iedereen ruim aan bod. Roda begint met Daniel, Tom, Alex en Cas als laatste linie met daarvoor de Thijmen en Imran als verdedigende middenvelders. Finn start op 10 en Joost, Joshua en Wesley vormen de voorhoede. FC Lisse komt ondanks het gemis aan publieke steun veel beter uit de startblokken. Het probeert met verzorgd voetbal Roda hun wil op te leggen en zoekt veelal via de lange bal vooral hun sterke en snelle rechtsbuiten. Dat pakt na een minuut of vijf meteen goed voor ze uit als Daniel wordt uitgekapt in de 16 en de bal in de verre hoek wordt geschoven. Niet de start waar Roda op gehoopt had, maar het komt na verloop van tijd langzaamaan wat beter in de wedstrijd. Een eerste kansje is er voor Joost, wiens inzet te zacht is. In de rebound komt Imran helaas net niet tot een schot. Lisse countert direct. Weer via hun rechterkant, maar Steijn kan prima redding brengen. Johan laat Finn en Joost wisselen van positie. Weer komt Lisse eruit. Daniel wordt in de 18e minuut duidelijk voor alles en iedereen vastgehouden in het eigen strafschopgebied en brengt daarna zijn directe tegenstander ten val. Tot ieders verbazing wijst de ietwat warrige fluitende scheidsrechter naar de stip en krijgen de geel blauwen een penalty. Die wordt onberispelijk ingeschoten langs Steijns linkerzijde met 2-0 als gevolg. Aan de andere kant van het veld mag Roda via een vrije trap van Imran proberen weer terug te komen in de wedstrijd. Zijn schot is hard en heerlijk laag op het gladde veld, maar belandt jammer genoeg recht in de handen van de keeper. Er wordt gewisseld. Alex en Finn maken plaats voor Lennert en Daan. Nieuwe poging Roda. Wesley probeert het met een schot met zijn linker, maar hoog over helaas. FC Lisse neemt nog meer afstand als hun aanvaller de bal naast Steijn en in het doel kan tikken. Stond ie nou buitenspel of niet? Heft onze speler achter de achterlijn dit nu wel of niet op? Langs de kant kwamen wij er in elk geval niet uit. Zelfs het doelpunt van Ruud van Nistelrooij tegen Italië in 2008 werd nog in herinnering geroepen.

Met de 3-0 achterstand na een dikke 25 minuten is het leed nog niet geleden. Slechts enkele minuten later staat het al 4-0 en lijkt de wedstrijd al gespeeld. Wel een mooie goal overigens, dat dient gezegd, want de bal verdwijnt met een prachtige boog over en achter Steijn in het net. Voor de pauze zorgt Roda toch nog voor wat gevaar. Imran probeert het opnieuw met een vrije trap. Weer hard, weer laag, maar de paal biedt redding voor Lisse en de bal schiet hard voorlangs terug het veld in. Nog een poging van de onzen. Daan kapt en schiet met links, maar vindt de keeper. Voor de rebound komt Joost helaas net een teentje te kort en gaan we rusten met een 4-0 achterstand.

Door Corona geen limonade of thee, maar de genummerde bidons bieden uitkomst. Daarnaast de vraag aan de jongens wat er fout gaat en wat de oplossingen zijn. Meer als team werken, meer druk zetten en de taken uitvoeren wordt het plan.

De eerste minuten na rust zijn wat onrustig, maar dan hervindt Roda zich. Lisse verschanst zich op historisch wijze (zie Wikipedia) op eigen helft en Roda domineert de tweede helft. Daan steekt de bal op Joshua, die alleen op de keeper af mag. Hij wordt echter door de grensrechter teruggevlagd. Niemand van Roda die het daar mee eens is, maar degene die erover gaat helaas wel. Roda wisselt. Alex komt het veld in voor Thijmen en Finn voor de wat moegestreden Joshua, waardoor Daan de spits in gaat. FC Lisse komt er voornamelijk via de counter uit, maar achterin staan Cas, Tom en Lennert hun mannetje. Voorin komt het gevaar vooral van de steeds opkomende Imran, die met grote, krachtige passen steeds zijn man passeert. Zijn voorzetten en ook die van Wesley komen steeds net niet aan waardoor Roda geen echte serieuze kansen creëert. Die is er wel voor Daan, als ook hij alleen op de keeper afgaat. Deze weet hem alleen op onrechtmatige wijze te stoppen en mag met rood vertrekken. De 4e al in twee wedstrijden voor de thuisploeg!

De vrije trap is voor Daan zelf, maar zijn poging smoort in de Lissese verdediging. Thijmen keert terug het veld in voor Wesley en Imran gaat naar de rechtsbuiten positie. Vooralsnog geen doelpunt voor Roda, maar spijtig genoeg wel nog eentje voor de gastheren middels alweer een mooie boog over Steijn in de verre hoek uit een van hun spaarzame counters. Roda blijft het proberen. Daan en Finn worden weggestuurd door Daniel. De grensrechter vlagt, maar trekt zijn signaal direct weer in. De scheidsrechter fluit alleen direct en dus te vroeg…! Een hoogtebal rest en die wordt met moeite en niet echt héél sportief aan Roda teruggegeven. Een schot vanaf links met links van Finn volgt. Over. Imran stoomt weer door op rechts. De bal gaat langs een aantal benen en komt bij de tweede paal voor de voeten van Joost. Zijn prima inzet valt dan net weer precies voor de benen van de invaller keeper, die moeizaam maar netjes redt. Geen eretreffer voor Roda, waar dit, zeker gezien de prima tweede helft, meer dan verdiend zou zijn.

Volgende week zijn er nieuwe kansen als de voorlopige nr. 4 van de ranglijst Pancratius op bezoek komt. Komt allen zou ik graag willen zeggen…! Helaas, helaas!