• Beste RODIANEN,

  Na de mooie woorden van onze voorzitter in de vorige editie mag ik jullie nu meenemen in de ontwikkeling van onze jeugdopleiding. Laat ik voorop stellen dat ik enorm trots ben om daar als hoofd jeugd opleiding sturing aan te geven. Dit doe ik uiteraard niet alleen want bij een club als RODA ’23 is dat niet doen.

  Ik heb de vraag wel eens gesteld tijdens ouder bijeenkomsten of presentaties en daar is niet altijd bekend hoe groot onze jeugd afdeling is. Deze bestaat op dit moment uit bijna 1000 jeugdleden en deze zijn verdeeld over 76 jeugd teams.

  Dit zijn enorme getallen maar tevens een waanzinnige uitdaging om elk seizoen weer tot goede team indelingen te komen. Een van onze kernwaarde binnen de club is samenwerken en dat doen we dan ook met de 12 coördinatoren vanuit de jeugd commissie en de 5 jeugd coördinatoren van de technische commissie. Beide commissies worden door bestuurslid technische zaken vertegenwoordigd in het bestuur.

  Ik zou alleen al een column kunnen maken hoe we tot de indelingen van teams en het vinden van trainers moeten komen elk seizoen maar daarvoor verwijs ik naar het beleidsplan. Tot zover de structuur van de organisatie.

  Waar het om gaat is dat de jeugdopleiding van RODA ‘23 in staat moet zijn om de persoonlijke doelen van jeugdspelers te realiseren. Voor de een is dit om lekker een sport te beoefenen, voor de ander is het bereiken van het betaalde voetbal een persoonlijk doel . Spelers moeten zich ‘thuis’ en veilig voelen bij RODA ’23 en een sociaal netwerk kunnen opbouwen en zolang mogelijk aan de club verbonden blijven.  Wat met hoofdletter P altijd voorop moet staan is Plezier in het spelletje en met Plezier naar en van de club te gaan.

  Mooie doelstelling op papier maar de kunst is om dit te vertalen naar het veld, want daar moet het uiteindelijk gebeuren. Net zo goed dat we 18 miljoen bondscoaches hebben zijn er ook meningen over onze jeugdopleiding en dat is goed. We kunnen altijd knappe koppen gebruiken die hun steentje willen bijdragen.

  Gelukkig is ons eigen gras nog steeds enorm groen en kijk ik alleen naar de buren om te zien wat beter kan. Er gaan op dit moment enorm veel zaken goed, zo hebben we mee gedaan aan het kwaliteit en performance programma van de KNVB. Hierbij hebben we als 1e club in Amstelveen  de status bereikt van erkende Lokale Jeugdopleiding verkregen voor de komende 3 jaar. Dit houd in dat we aan 62 eisen van de KNVB hebben voldaan binnen de jeugdopleiding.

  Kijk je terug naar de bril van onze trainer van het vlaggenschip Bnar Toofeek dan kunnen we ook stellen dat eigen jeugd bij ons zeker de toekomst heeft. De A selectie bestaat dit seizoen uit meer dan 70% spelers die bij RODA ’23 in de jeugd zijn opgeleid. Afgelopen zondag tijdens de derby tegen Martinus waren dit alleen al 9 van de 11 basisspelers.

  Talent wordt niet alleen binnen de club opgemerkt maar ook daar buiten. Zo lopen er op dit moment een aantal spelers stage bij een betaald voetbal organisatie en komen er 6 jeugdspelers uit voor diverse vertegenwoordigde KNVB teams van het jeugdplan Nederland. Wat tevens leuk en mooi is om te benoemen dat daarin veel meiden geselecteerd worden. Meiden voetbal krijgt bij ons steeds meer voet aan de grond en is aan een mooie opmars bezig. In de onderbouw hebben we diverse teams spelen die geheel uit meiden bestaan maar ook het gemengd voetbal blijven we stimuleren.

  We blijven binnen de jeugdopleiding ook heel veel oog houden op de breedte sport. Zo zijn we vorig seizoen van 1 naar 2 keer trainen gegaan in onze onderbouw jeugd. Wij willen zo veel mogelijk jeugd een gelijke kans bieden door goed georganiseerde trainingen aan te bieden. Deze trainingen worden centraal georganiseerd in de vorm van bloktrainingen die gekoppeld zijn aan de leeftijdskenmerken. Dit is de grootste doelgroep binnen onze jeugd op dit moment en is volop in ontwikkeling. Voor deze groepen doen we volop een beroep op onze oudere jeugdspelers en goed willende ouders die de trainingen begeleiden en geven. Om de kwaliteit te waarborgen zijn we ook enorm blij dat veld 3 vervangen gaat worden door een kunstgrasveld. Materiaal waar we erg blij mee zijn en dat geld niet alleen voor het veld maar ook de diverse bal formaten, pionnen, hesjes, doeltjes en al het andere wat nodig is om spelers zo goed mogelijk op te leiden speelt daarin een belangrijke rol. Ook dat is tot in de puntjes verzorgd wat niet zomaar vanzelf sprekend is.

  Training geven wordt vaak onderschat en daarom  bieden we daarin ook ondersteuning aan. Wij leiden niet alleen spelers op maar ook trainers. Zo hebben er aan het begin van dit seizoen 32 trainers deel genomen aan de PASS opleiding. Deze opleiding is de basis van waaruit startende maar ook ervaren trainers kunnen werken. Hoe maak je afspraken met je team, wat zijn je doelstellingen en wat zijn dan de leeftijdskenmerken van de groep die je voor je hebt waren oa de thema’s die behandeld werden.

  Training geven is een ervaring vak en daarom maken we ook verdieping slagen in het opleiden. Een onderdeel van de jeugdopleiding is de keepersopleiding.  In samenwerking met de KNVB vind op dit moment de opleiding voor Goalkeepercoach C plaats bij ons op de vereniging. Van de 26 deelnemers uit de gehele provincie doen er 8 keeperstrainers van RODA ’23 mee, hiermee tonen we ook maar weer aan dat er ook in de groep geïnvesteerd wordt. Als deze opleiding in januari eindigt gaan we in februari meteen verder met de pupillen trainers opleiding. Ook deze wordt in samenwerking met de KNVB op de club georganiseerd waar we 10 trainers vanuit de breedte op kunnen leiden.

  Inmiddels zijn we ook al weer 6 jaar partner club van Ajax en is deze samenwerken ook steeds intenser geworden. Ajax ondersteunt ons op diverse vlakken en probeert onze talenten een volgend podium te bieden. Zo worden niet alleen spelers uitgenodigd voor stage of oefenwedstrijden maar wordt er ook veel voor trainers georganiseerd. Zo loopt Bnar stage bij de Ajax amateurs en is onze trainster van de JO13-2, Romy van Dijk bezig met de performance opleiding op de toekomst. Tevens zijn deze week 16 jeugd trainers begonnen aan de online opleiding van de Ajax Coaching Academie.

  Ik trapte af dat ik trots ben om aan het roer te staan van onze jeugdopleiding en hoop jullie mee genomen te hebben waar we allemaal mee bezig te zijn. Voetballen begint tenslotte bijna altijd in de jeugd waar het plezier voorop dient te staan. Dit plezier begint wat mij betreft zo vroeg mogelijk en dat kan bij ons bij de Coenradies. Inmiddels een begrip binnen de club en waar vele van jullie begonnen zijn. Elke zaterdag op veld 2 zien we nieuw talent tot bloei komen en groen/witte hartjes kloppen. Daarmee is de cirkel ook wel rond en maakt dit de mooiste club van allemaal.

  De winterstop is in aantocht en de feestdagen staan voor de deur. Ik wens jullie dan ook allemaal een hele fijne periode met elkaar en dat 2023 rondom ons 100 jarige bestaan heel veel plezier mag brengen.