• De kop is eraf: de eerste competitiewedstrijd van onze 14-1 uit tegen Hillegom

  Waar begin je als verslaggever als je de eer hebt de eerste ‘echte’ wedstrijd te mogen verslaan? Een korte terugblik lijkt me wel op zn plaats om een helder beeld te kunnen schetsen. Het huidige 14-1 bestaat uit jongens die geselecteerd zijn uit 3 verschillende Roda-teams en eigenlijk 4 als je ‘van buitenaf’ ook meetelt. Trainer Johan Veenekamp is sinds een aantal weken bezig om van deze 14 jongens een hecht team te maken en ze ook conditioneel op orde te krijgen. Dat dit een flinke klus is, lijkt me duidelijk. De voorbereiding tegen pittige en minder pittige tegenstanders is dan ook wisselvallig verlopen met winst en verlies. Aangezien we vrij waren geloot voor de Beker konden alle pijlen worden gericht op het eerste treffen van de competitie in de Derde Divisie C tegen Hillegom.
  In Uitwedstrijden zal Rowan van den Hurk dit team coachend ondersteunen. Rowan is sinds dit seizoen speler van het eerste zondag-elftal van Roda’23 en heeft afgelopen zondag meteen zijn visitekaartje afgegeven. Top Rowan.

  Voor een aantal jongens was Hillegom bekend terrein vanwege wedstrijden in eerdere seizoenen. Ook trouwens voor onze leider Willem Kroezen; Hij heeft menig kunststukje hier laten zien, met name in de zaal. Dit verklaart ook de bewonderende blikken van Hillegommers van “zou dat ‘m echt zijn, ja dat is ‘m echt”.
  Onder leiding van scheidsrechter Brandsma begon de wedstrijd onder het genot van een heerlijke september-zonnetje. Vergeet nog te melden dat we Pablo moeten missen vanwege een polsblessure. Ik hoor u denken! Pols? Was toch de knie die parten speelde? Klopt, alleen heeft Pablo er de afgelopen tijd alles aan gedaan om knie-technisch fit te worden, maar nu speelt de Pols op. Dat een ongeluk in een klein hoekje zit, blijkt maar weer. Sterkte Pablo en we zien je hopelijk heel snel weer op de velden. Met nog een aantal spelers die half-fit waren, moest de wedstrijd toch van start gaan. De druk van Hillegom was groot in het begin, en de ‘vrouwen en kinderen eerst’- uitdrukking werd eer aan gedaan. Een eenzame counter van onze kant via onze aanval met Mik, Joshua en Finn kon nog sporadisch tot gevaar zorgen. Maar goed, de uitbraken van onze kant waren er wel. De 1-0 van de gastheren moest in de 10e minuut worden genoteerd na een aanval en afstandsschot dat precies pastte tussen de palen. Helaas, maar geen man overboord. Voor een deel riepen we dat ook wel over onszelf af. Te lang lopen met de bal, niet kort genoeg op de tegenstander, waardoor we de tegenstander de tijd gaven om het spel te verleggen. En als we de bal hadden, was dit vaak van korte duur. Logisch bij een nieuw team dat elkaar amper kent en dus genoeg (aanknopings)punten om aan te werken. Terug naar de wedstrijd. Een vrije trap van Hillegom wordt door Steijn gepareerd en een scrimmage voor ons doel vindt geen doeltreffend vijandig been of hoofd. Zo kon de achterstand gelukkig minimaal worden gehouden. Ook wij kwamen na een aarzelend begin wat beter in de wedstrijd. Een aanval via de benen van Daniel, Imran en Thijmen kwam bij Mik terecht. Zijn schot werd gekeerd en ook buitenspel werd geconstateerd.
  Wesley en Lennart mochten van Rowan de gele hesjes uitdoen en zich klaarmaken voor het echte werk. Een diepe bal van Joshua op Mik is goed en boezemt de tegenstander de nodige angst in. Er kan genoeg gezegd worden over het veldwerk, en hoe het team nog in vele opzichten moet groeien, maar er kon niks worden gezegd over het harde werken van de boys. Met Alex en Tom als rots in de branding achterin, werden er niet meer goals weggegeven. Van Dijk/De Ligt; “eat your heart out”!
  Met een 1-0 achterstand mochten de mannen gaan rusten en taak aan Rowan om met een peptalk de tweede helft in te gaan. Blijkt wel hoe gretig onze jongens waren toen ze al lang op het veld waren en hebben moeten wachten op hun prooi. De eerste kansjes waren toch weer voor Hillegom. Na balverlies op het middenveld ging een gevaarlijk schot rakelings over. Dit was wel het sein voor Roda ‘23 om het roer om te gooien en het over een andere boeg te gooien. Imran kon zich vrijmaken op het middenveld en zijn schot miste kracht en precisie. In de 51ste minuut was het dan toch raak. Via steekballetjes van Daniel en Imran komt de bal bij Joshua die weer Mik weet te vinden. Vanaf de 16 verrast hij de keeper, vindt het net en weet dus de eerste goal van dit seizoen te maken. En dat er maar vele mogen volgen!
  De beuk erin nam Imran een keer wat te letterlijk door een flinke por uit te delen, waardoor de tegenstander eventjes kon wisselen. Maar prima hoor...soms moet het iets fysieker worden om het kaas niet van het brood te laten eten, zeker in de divisie waarin we mogen spelen. Terugkomend op het wisselen. Waar we vooraf dachten echte wissel-regels te moeten toepassen, kon er toch worden doorgewisseld. Maar goed ook, let straks maar op!
  De wedstrijd golfde vanaf de 1-1 op en neer. Goeie aanvallen van Hillegom werden afgewisseld met kansjes voor ons. Met name veel balverlies op het middenveld zorgde voor zware druk op de achterhoede. Een schot voorlangs ons doel zorgde bij Steijn voor de nodige hartkloppingen. Nou ja, hopelijk niet bij Steijn, wel bij de verslaggever.
  Rowan kon gelukkig Cas weer brengen, wat meteen voor meer druk naar voren zorgde. Een interceptie van Cas zorgde ervoor dat de bal bij Imran kwam. Zijn schot op doel werd niet goed gekeerd door de keeper. Met de rebound weet Finn wel raad. Hij zorgt voor de 1-2 in de 62ste minuut. Wat gebeurt hier? Nog een voorzet van Cas komt net niet bij Mik, een corner is het maximaal haalbare. Een regelrechte scrimmage voor het doel van Hillegom en een bal die voor de voeten komt van en Joost en Finn, zorgt zelfs bijna voor de 1-3. Een bloedstollend einde brengt verder voor beide teams geen goals. Wel dus de overwinning voor onze jongens. Onterecht: Nee. Gestolen: Misschien! Hard gewerkt: Ja! Goed gedaan mannen, dit smaakt naar meer. Op naar volgende week, thuis tegen Meerburg, om 13.00 uur.