• De kwartfinale voor de beker staat op het programma op de laatste zaterdag van maart. Tegenstander AFC ’34 uit Alkmaar hadden we in november ook al in Bovenkerk ontvangen. Een mooie 2-1 overwinning was toen het positieve resultaat tegen de uiteindelijke nummer drie van de competitie, die voor Roda zo teleurstellend eindigde met degradatie. Beide ploegen wisten dus enigszins wat hen te wachten stond. De tegenstander vastzetten, hun lange spits uitschakelen met een “sandwich dekking”, hard werken en op de omschakeling letten zijn in de kleedkamer de tips vooraf.

    Daniel is niet van de partij, want die geniet met vader Hans en 92.793 andere toeschouwers van twee Messiaanse doelpunten tijdens de Barcelonese derby. Eerste wissels zijn Maxim, Maurinho en Thijmen, die in de dug-out worden vergezeld door de geblesseerde Jaydan en penaltykiller van de vorige bekerronde Jasper. Trainer Ed maakte het team compleet als morele steun voor Yosri. En stiekem al naar volgend seizoen kijken natuurlijk.

    Roda gaat zeer voortvarend van start. Het speelt heel geconcentreerd en geeft de eerste 10 minuten vol druk op AFC ’34 dat daardoor alleen maar de lange bal kan hanteren. De eerste kans is dan ook voor Roda, maar het schot van Daan gaat helaas net naast. Daar blijft het verder voorlopig bij, want ondanks dat de thuisploeg vanaf het middenveld door Mert, Pablo en Jay naar voren probeert te combineren, is het voor het doel amper gevaarlijk. Na ongeveer een kwartier trekt AFC ’34 de verhoudingen recht, wordt het feller en weet het ook de weg richting Steijn te vinden. De eerste Alkmaarse poging wordt nog door Joris verijdelt, maar even later wordt een lang bal van hun laatste man nog wel door Mylan met het hoofd geschampt, maar uiteindelijk door de spits langs Steijn het doel in geschoven. Gelukkig heeft de zéér attente assistent-scheidsrechter gezien dat de spits bij de eerste lange bal in buitenspelpositie stond en dus wordt het doelpunt na overleg door de scheidsrechter afgekeurd. Nog steeds 0-0, maar Roda moet wel even van de schrik bekomen. De strijd op vooral het middenveld wordt voorgezet. Het spel speelt zich voor het overgrote deel af aan de voor Roda rechterkant, waar Roda met inworpen een ruime voorsprong heeft. Een kansje voor Roda als Pablo na een mooie actie Max bedient. Die krijgt net te weinig tijd en ruimte om tot een goed schot te komen, dat daardoor naast het doel verdwijnt. Aan de andere kant is AFC weer gevaarlijk, maar Mylan weet met ziel en zaligheid hun aanval onschadelijk te maken anders lag de weg naar Steijn helemaal open. Roda probeert het over rechts en komt met een mazzeltje op een 1-0 voorsprong. Een hoge voorzet van Mik op de spitsen wordt door een AFC ’34 verdediger over de eigen keeper gekopt. Met deze voorsprong wordt ook de rust bereikt waarin Roda besluit op dezelfde voet door te gaan.

    Maxim en Thijmen komen na de pauze het veld in voor Cas en Jay waarop Max naar het middenveld verhuist. Roda start snel met lange ballen van Thijmen en Mylan over de vijandelijke verdediging, maar AFC bedient zich van hetzelfde recept, met een corner tot gevolg. De hoekschop wordt verrassend snel en kort genomen. Roda slaapt nog half waardoor een AFC-er alle tijd heeft de bal achter Steijn te mikken. 1-1, maar nog tijd genoeg voor Roda om opnieuw op voorsprong te komen. AFC is nu alleen wel de betere ploeg. Nog steeds wordt de strijd vooral op het middenveld gevoerd. Het lukt de Rodianen niet om lang genoeg in balbezit te blijven en het is vooral moeilijk om de aanvallers te bereiken en helemaal om ze in stelling te brengen. Yosri wisselt nogmaals, Mik maakt plaats voor Maurinho en Jay komt terug voor Pablo. 10 minuten na rust verliezen we voorin de bal en countert AFC ’34 richting Roda doel, waar Steijn met een prachtige redding erger leed voorkomt. Uit de hieruit volgende corner is het wel raak. De afvallende bal wordt keihard en zuiver in ons net geramd. Prachtige doelpunt, dat dient gezegd. Ook nu nog steeds tijd en mogelijkheden voor Roda om naast de Alkmaarders te komen. Thijmen gooit op rechts in. Maurinho passt op Daan die de vrijstaande Maxim weet te vinden. Jammer genoeg staat zijn vizier niet scherp genoeg afgesteld en gaat zijn poging over het AFC doel. Een nieuwe kans. Maurinho zet strak voor, Daan kopt door en bereikt opnieuw Maxim. Dit keer belandt zijn inzet in de handen van de keeper. Roda krijgt wat kleine kansjes. Een vrije trap van Mert gaat naast en een andere om onduidelijke redenen gegeven indirecte vrije trap in de 16 wordt in de muur geschoten. Yosri wisselt aanvallend. Het is tenslotte voor de beker en een “do or die” wedstrijd. Verdediger eruit en een aanvaller erin. Wel oppassen voor de counter natuurlijk, want dat is waar AFC logischerwijs nu op rekent. De duels worden feller, ruwer zelfs. Max wordt vastgehouden waarna de scheidsrechter geel trekt en AFC even met een man minder komt te staan. Met nog 8 minuten op de klok mag Mik van ver aanleggen voor de vrije trap. De bal komt hoog en tegen de zon in bij de keeper terecht, die de bal loslaat. Een “hete kroketten Heinz” momentje voor de wat ouder lezer. Maar ging ie er nu in of niet? Waar is de doellijntechnologie als je ‘m nodig hebt? Helaas, geen doelpunt. Maurinho mag van het veld af na vermeend natrappen, waarna Roda met 10 man staat. Roda zet nog wel aan, maar vlak voor tijd valt uit een uit een goed uitgespeelde counter de beslissing als AFC ’34 de 1-3 maakt. Grote vreugde bij de bezoekers, die de doelpuntenmaker met z’n allen bestormen. AFC ’34 mag verder bekeren en staat in de halve finale. Voor Roda resten slechts troostende woorden en complimenten voor de prima geboden tegenstand. En wat mij betreft, Tom dank voor de notities!