• En dan kan een voorbereiding van een nieuwe ploeg wel goed zijn gegaan of juist niet, uiteindelijk gaat het om de wedstrijden waar het er echt om gaat. Ook voor onze jongens brak dan afgelopen zaterdag de eerste wedstrijd aan, na meerdere oefenwedstrijden in de benen te hebben. In de eerste wedstrijd voor de Zwaluwen Jeugd Beker O17 poulefase Groep 1-8 moest worden afgerekend met Sporting Martinus JO17-1. Een opgave ‘an sich’ wetende dat in de voorbereiding aan het eind van vorig seizoen flink verloren werd. Op zich geen schande als je bedenkt dat 15 van de totaal 20 jongens-tellende selectie een lichting overslaat en dus opbokst tegen veelal oudere gasten. Een bewuste keuze, dat z’n tijd nodig zal hebben en stap voor stap beter zal gaan. Ongetwijfeld.

  Eerder in de week werd korte metten gemaakt met de 16-1 van onze noorderburen, onze stadgenoten, de tegenstander waar je tegen MOET winnen. Het is zo’n wedstrijd waarin Mous en Daan als trainer/coaches eigenlijk geen praatje hoeven te houden.
  Ook aan de hoeveelheid reservespelers op de bank kan het niet liggen. Het lijkt Man. United wel (in aantal dan:). Met de nieuwe regels van de KNVB mogen er
  7 wisselbewegingen plaatsvinden. Dit kan dus zeven keer een nieuwe speler zijn, maar bijvoorbeeld ook vijf keer een nieuwe speler en twee keer een al gewisselde speler opnieuw inbrengen.
  Om 12.05 floot de scheidsrechter van dienst voor het eerst op z’n fluit voor start van de wedstrijd. Eerste wapenfeit kwam van onze linkshalf/buiten Jayden (net te verwarren met Jaydan) met een voorzet vanaf de linkerkant die helaas geen spits wist te bereiken.
  Ook vanaf de rechterkant werd er offensief gedacht, in de vorm van Ronil. Sinds dit seizoen door Mous en Daan een aantal keren al op de rechtsback positie gezet. Als opkomende back hoe Van Gaal dit in 2014 deed met Dirk Kuijt.
  Ook zijn eerste voorzet vanaf de rechterflank bereikt nog geen medespelers, bijvoorbeeld in de vorm van Ersan of Mik. Kun je zeggen dat de eerste minuten voor Roda ‘23 waren. Ja, misschien wel. Het eerste schot van een Sporting Martinus speler werd probleemloos gestopt door Timo, keeper van dienst. Maar tot de 20/25ste minuut viel er weinig te beleven voor de toeschouwers. Ook grensrechter Jan hoefde nog niet in actie te komen, nu was dat wel zo prettig want zo kon Jan even bijkomen van de in razend hoog tempo afgelegde fietstocht van Roda naar Martinus, na dus eerst bij ons sportpark aan de Noorddammerweg te hebben gestaan.

  Sporting Martinus kwam beter en beter in het spel wat resulteerde in een aanval over meerdere schijven, wat geen gevaar opleverde voor de Roda verdediging, met Kick en Joris centraal achterin. Een periode van wat langer Roda balbezit volgde daar weer op met aanvallen over de linker- en rechterkant, met Max als aanvallende spil op het middenveld en Alex wat verdedigender met de punt naar achteren. Al dat breien resulteerde niet in het gewenste effect. Het is zelfs Martinus dat zorgt voor de 1-0 op het scorebord.
  Een ongelukkige goal (vanuit een Roda bril) doordat Jayden ongelukkig de bal tegen Mylan schiet waardoor de bal eenvoudig bij de spits terecht komt die hard afdrukt tegen de lat. In de rebound wordt om 12.33 uur de 1-0 binnen getikt. Dit gaf Martinus de red bull vleugels en Roda juist wat minder vertrouwen. Ook de 2-0 was een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Na niet goed uitverdedigen kan de voor ons bekende rechtsbuiten op Timo afstormen, vervolgens omspelen en het doelpunt aantekenen.
  Vervolgens voor rust grote kansen aan beide kanten. Een voorzet van Mylan geeft Jayden een goede kans op de aansluitingstreffer. Een ‘wat als’ moment. Martinus kon de wedstrijd ‘dood’ maken door 3-0 te maken maar het schot gaat voorlangs. Genoeg stof om te bespreken in de rust zou je zeggen. Een neutrale toeschouwer zou misschien zeggen dat meer spelers gewisseld hadden kunnen worden met zo’n volle bank, maar vooralsnog mochten Chris(tian) en Imran de inloopshirts verwisselen voor het groene shirt.
  Na de rust nog geen anders wedstrijdbeeld. Een mooie aanval over de linkerkant van Martinus. Na een voorzet wordt er netjes afgerond door de sterke spits van de tegenstander. 3-0. Na deze tegenvaller is het toch Roda dat terugvecht. Een werkelijk geniale bal van Chris op Ersan die op de keeper afgaat, maar hij weet de bal te keren en tot corner te verwerken. De eerder genoemde nummer 9 van de tegenstander weet met een snelle uitbraak ons doel te bereiken, maar gelukkig weet Timo dit tij tot 2 x toe te keren.
  En toch blijft de 4-0 niet uit. Hoog in het dak van het doel wordt de bal erin gejaagd.
  Dit is het sein om meerdere wissels te doen. Cas, Daniel, Jan Willem en Joshua mogen laten zien wat ze waard zijn. Het resulteerde in iets meer gif en dreiging aan Roda’s kant. Cas krijgt een mogelijkheid na een voorzet van Jayden. Een hele goeie kans voor Imran na diep te zijn gestuurd door Daniel. Een goede mogelijkheid voor Mik na weer een voorzet van Jayden. Nadat eerst Imran nog een schot voorlangs ziet gaan, tekent hij voor de verdiende treffer. Hij gaat sterk door, zoals we ‘m kennen, en drukt af vanaf de 16 meter. 4-1.
  Door concentratieverlies weet Sporting Martinus de 5-1 en 6-1 te noteren. Onnodig maar het geeft wel de eindstand weer. Vertekende uitslag: ja. Terecht verloren: ja. Zijn we op de goede weg: ook ja. Komende zaterdag thuis, nieuwe ronde nieuwe kansen tegen SCH’44 uit Harmelen.