• Dat een wedstrijd tegen Sporting Martinus niet zomaar een wedstrijd is, hoeven we de echte Amstelveners niet uit te leggen. En ook voor 13/14 jarigen is het meer dan een wedstrijd op zich. Oud trainers die kiezen voor de ‘ buurman’ , klasgenootjes die je dag in dag uit ziet, oud ploeggenootjes waar je weer tegen speelt. Al deze feiten zouden genoeg los moeten maken om getergd en met het mes tussen de tanden de wedstrijd in te gaan. Het is zo’n wedstrijd waarin de coach eigenlijk geen praatje hoeft te houden, geen peptalk, hooguit wat tactische tips. Roda ‘23 begint om 13.00 uur de wedstrijd wel aardig, ook al is het over en weer wennen aan elkaar. Eerste kleine noemenswaardige wapenfeit is via Joshua die de bal goed kan binnen houden, de bal bij Imran weet te krijgen en via via de bal net over het doel weet te krijgen. Een corner was het hoogste haalbare.
  Roda wordt naarmate de eerste helft vordert iets sterker. Daniel brengt Imran in stelling en zijn schot is weliswaar hard maar gaat naast het doel van de Martinus keeper.
  Los van deze speldenprikjes wordt de keeper te weinig op de proef gesteld. Hoeveel corners zullen we wel niet gehad hebben, waar dan toch te weinig rendement uit komt. Ook viel op dat er te weinig onderling wordt gecoacht. Een simpel “naast je”, “ achter je”, “in je rug” zou het leven een stuk makkelijker maken, waardoor de bal langer in de ploeg blijft en het voetballen minder energie kost.
  Een knap schot van ruim 20 meter van Maxim wordt door de keeper net naast het doel getikt. En weer wordt er een corner versiert, nu door Ersan. Jayden, die een sterke wedstrijd speelde, slalomt meer dan 30 meter over het veld, maar ergens smoort het in de wout van Martinus spelers. Dezelfde spelers die duidelijk hun huiswerk goed uitvoerden door Max en Maxim in de eerste helft kalt te stellen.
  Martinus had een enkel wapenstootje, maar veel kwam er vooralsnog niet uit. De 0-1 had zomaar de boeken ingegaan als het afstandsschot van Jayden erin was gegaan en niet rakelings over.
  En dan.. geheel uit het niets. Een voorzet van Martinus over hun linkerkant wordt niet goed beoordeeld en in rebound gescoord door een Martinus aanvaller. 1-0, tegen de verhouding in. Snel erop kon Ersan de stand gelijk maken, maar de kans kon niet worden verzilverd. Jammer, want met deze 1-0 achterstand gingen onze Roda ‘23 boys de kleedkamer in.
  Na de rust kwamen Cas, Ronil en Mylan het veld in. Samen met de aanwijzingen om sneller de vrije man te vinden omdat een aantal boys kort op de huid werden gezeten. En toch kwam het er in het begin van de tweede helft niet uit. De verdediging zag er niet goed uit doordat Martinus de vrije man wel wist te vinden. De 2-0 lag er snel in. Gewiekster, gehaaider, slimmer. Fysieker ook. Lastig om de juiste bewoordingen te vinden voor de Martinus inzet en speelstijl. Roda heeft de overhand maar kijkt toch tegen een 2-0 achterstand aan.
  De eerste gele kaart voor een Martinus speler was terecht. Fysiek zochten ze veel meer de grenzen op van het toelaatbare, in tegenstelling tot onze jongens. Het bracht onze jongens van hun stuk, wat minder gesteund door de scheidsrechter van dienst die a la Bas Nijhuis veel toeliet. Het was ook vaak op het randje, dus dat kun je met goed fatsoen door laten gaan. De van tevoren nooit voor mogelijk geachte 3-0 moeten we helaas noteren, al dan niet voorafgegaan door een por in de rug bij Joris. De 4(!)-0 van Sporting Martinus was een schot en niet te houden voor Stein. Een tactische keuze om Alex te brengen bracht de nodige spirit en drive bij onze jongens, ondanks de grote achterstand. Ersan wordt gevloerd in de 16 en een terechte penalty. Maxim weet hier raad mee en brengt de stand terug tot 4-1. Iman brengt Finn in stelling maar zijn schot is niet lastig genoeg voor de keeper. Wel geeft het de periode aan wat typerend was voor de wedstrijd. Een vrije trap van Maxim komt voor de voeten van Jayden die de bal vanaf rechts hard voorgeeft. Het hoofd van Mik loopt er knalhard tegenaan wat het net deed bollen. 4-2. Een goed schot van Cas uit de tweede lijn treft geen doel. De kansen volgen elkaar weer op. Ronil met een mogelijkheid. Mik met een grotere kans maar de bal wordt vlak voor de lijn weggeslide. Uit een counter die daarop volgt wordt de 5-2 gescoord, mogelijk ook nog voorafgegaan door een handsbal. Rest nog een dubbele rode kaart voor beide teams, voor het betere duw-en trekwerk. Laten we niet te zuur eindigen. Een positief resultaat had er zeker ingezeten, maar je hebt van die wedstrijden die qua doelpuntenverloop niet synchroon lopen met het wedstrijdbeeld. Ook dat hoort erbij. Volgende week beter tegen Buitenveldert, ook nog voor de Beker.